15.1 C
Medemblik
23 mei 2020 13:20
Medemblik Actueel.

Meer en meer jongeren sturen pikante foto’s van zichzelf naar anderen

MEDEMBLIK – Ondanks vele waarschuwingen lijken jongeren toch steeds meer en meer pikante foto’s van zichzelf te delen met anderen. 1 op de 5 jongeren gebruikt Whatsapp, email of de sociale media om pikante/erotische foto’s te versturen, blijkt uit onderzoek van SmartStudentDeals.nl.

Opvallend is dat sexting onder hoger opgeleiden populairder is dan onder lager opgeleiden.. van de lager opgeleiden geeft 22% aan wel eens een berichtje met pikante inhoud te hebben verstuurd, bij de hoger opgeleiden is dit 28%.  Opvallend is wel dat juist lager opgeleiden vaker erotische videootjes van zichzelf versturen dan hoger opgeleiden, 15 om 6%.

Toch blijkt privacy ook onder jongeren een actueel onderwerp. Zo geeft 76% aan zich door het nieuws bewuster te zijn van privacy risico’s. Tegelijkertijd maakt 1 op de 3 jongeren zich geen zorgen omdat ze niets te verbergen hebben en/of omdat ze zich er niet mee bezig willen houden. 

Ook geeft 1 op de 5 jongeren aan zich wel degelijk zorgen te maken over online privacy, maar passen ze hun internetgebruik niet aan. Vooral dames ondernemen geen actie. 1 op de 4 gaat gewoon verder zonder tegenmaatregelen. Dit tegenover 1 op de 10 mannen. 

Niet hacken, maar identiteitsdiefstal grootste privacy risico 

Dit komt overeen met de manier waarop jongeren tegen digitale privacy risico’s aankijken. Zo staat gehackt worden niet in de top 3. Wel worden identiteitsdiefstal (56%), het uitlekken van wachtwoorden (53%) en digitale virussen (52%) gevreesd. 

De vrees voor identiteitsdiefstal geldt overigens zowel online als offline. Zo weigert 1 op de 3 jongeren een (kopie van een) identiteitsbewijs of rijbewijs achter te laten. Vooral lager opgeleiden zijn hier strikt in; bijna de helft laat geen identiteit gerelateerde documenten achter. Dit tegenover 1 op de 4 hoger opgeleiden. 

Webcam sluimerend privacy risico

Een ander topic dat door recente incidenten en series zoals Black Mirror zeer actueel is, is het afschermen van de webcam om ongewenste gluurders te voorkomen. Toch blijkt slechts een beperkt deel van de jongeren hiermee bezig te zijn en heeft meer dan de helft de webcam niet afgedekt. Vooral mannen (63%) laten de camera vaker onafgedekt dan vrouwen (41%). 

En als ze de webcam wel afschermen? Dan plakt ruim 1 op de 3 er gewoon zelf even iets overheen. De ‘professionele’ webcamafschermers zijn met 7% dan ook weinig populair. 

Reageren via facebook