Medemblik Actueel.

Jan en Kjelt Laurijssen trainen voor de Dodentocht in Bornem in België. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)
Jan en Kjelt Laurijssen trainen voor de Dodentocht in Bornem in België. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Medemblikkers Jan en Kjelt Laurijssen lopen Dodentocht

MEDEMBLIK – Jan en Kjelt Laurijssen, vader en zoon, lopen 10 augustus, samen met een groep van Semperfit, de Dodentocht. Dat betekent een enorme lichamelijke inspanning, want in 24 uur 100 kilometer wandelen is een behoorlijke prestatie. “We gaan deze uitdaging aan om veel geld op te halen voor het KWF Kankerbestrijding en kijken waar onze grenzen liggen”, vertelt Kjelt (43).

Kjelt traint elke week met een stel sportievelingen. Alles wordt gebruikt om diversiteit in de oefeningen te brengen; zand, muurtjes of dijken. “Ik sport al veel, maar ik heb geen idee wat mij te wachten staat tijdens de 24-uurs wandeling. Het schijnt dat je jezelf tegenkomt, dat wil ik dan een keertje meemaken. Ik vroeg mijn vader al een paar keer om samen met mij de Dodentocht te lopen, juist omdat hij weet wat het is. We moeten ’s nachts elkaar staande houden en de dag goed doorkomen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de groep de eindstreep haalt.”

Sponsors

“Officieel is de Dodentocht geen sponsortocht”, zegt Jan, “maar samen met coach Rogier de Jong -de motor achter deze onderneming- hebben we bedacht dat we met zijn allen een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar lopen voor de KWF Kankerbestrijding. Daarom zei ik nu ja tegen Kjelt, toen hij mij vroeg. Ik verloor mijn partner Lidwien aan kanker en ik vind het een noodzaak om de tocht in Bornem (België) uit te lopen. Vier jaar geleden liep ik deze monstertocht met mijn zoon David, toen was Lidwien al ziek en nu ga ik, ook al ben ik 67 jaar, samen met Kjelt weer deze uitdaging aan.”

Trainen

Samen trainen vader en zoon om in goede conditie de ‘challenge’ aan te gaan. “Eigenlijk kan je honderd kilometer niet trainen”, geeft Jan aan. “Je zorgt ervoor dat je een flink aantal kilometers in je benen hebt. We lopen elke training zo’n twintig tot vijftig kilometer, de ene keer naar Wieringerwerf of een ander dorp en Kjelt liep samen met zijn trainingsmaatje Arjen een keer de tot de helft van de Afsluitdijk en weer terug.”
Dodentocht

Aan de start van de Dodentocht staan zo’n 13.000 sporters te popelen om de uitdaging aan te gaan. Iedereen met zijn eigen gedachten. “Iedereen gaat tegelijk van start, maar al snel loop je jouw eigen tempo. Er zijn gerust mensen die veel sneller dan ons lopen. Ik ga ervan uit dat we zo’n vier à vijf kilometer per uur lopen. Om de tien kilometer staat een post waar we kunnen rusten, eten, drinken en als er ongemakken zijn, dat EHBO-ers die verhelpen. Het is allemaal goed geregeld”, stelt Jan.

Streefbedrag

“Ik ga er blind in”, lacht Kjelt, “maar omdat ik loop voor een goed doel, geeft dat kracht en vertrouwen. Het zou mooi zijn als mensen een bedrag willen sponsoren, zodat we dat kunnen storten op de KWF Kankerbestrijding. Om ervoor te zorgen dat er niemand meer overlijdt aan de gevolgen van kanker is geld nodig voor onderzoek, veel geld. Stort een bedrag via www.acties.kwf.nl/100kmlopentegenkanker, we hebben het streefbedrag nog niet gehaald!”

Meer weten? Rogier kan meer informatie verschaffen. Stuur een e-mail naar rogersheeva@gmail.com.

Reageren via facebook