PWN ziet uitdaging om drinkwatervoorraad op peil te houden

MEDEMBLIK – Nederland Waterland is het gezegde en dat klopt ook wel, aan water zullen wij in Nederland nooit een tekort hebben vooral dankzij het IJsselmeer en de aanvoer vanuit de Waddenzee en de grote rivieren. Wat wel een probleem aan het worden is door de aanhoudende droogte, die ook nog zeker t/m halverwege augustus zal duren, is de voorraad drinkwater die PWN heeft opgeslagen.

Het zuiveren van drinkwater is een ingewikkeld en arbeidsintensief proces dat tijd kost. Bij warm en droog weer kan het dus gebeuren dat de voorraad drinkwater sneller slinkt. Met de voorraad kan PWN zes tot acht uur vooruit. Tenzij klanten extreem veel water gebruiken, en dan met name in de drukke spitsuren tussen 6.00 uur en 9.00 uur ’s ochtends en tussen 19.00 uur en 23.00 uur ’s avonds.

Het water stroomt dan sneller door de leidingen om iedereen van water te voorzien en dit kan zorgen voor bruin water. Minuscule deeltjes ijzer en mangaan kunnen dan los van de bodem van de leidingen komen. Dit troebele water is gewoon drinkbaar en voldoet aan alle kwaliteitseisen, maar ziet er niet zo fris uit.

Daarnaast kan ook de druk in het leidingnet afnemen waardoor er minder water uit de kraan komt. Vandaar het verzoek om, naast het niet meer sproeien, waterverbruik tijdens de spitsuren te vermijden.

Oproep om voorzichtig te zijn met water

Ondertussen blijft het, ondanks af en toe een koele dag tussendoor, stralend zomerweer. Ook de droogte houdt nog steeds aan. PWN houdt de weerberichten daarom goed in de gaten en blijft alert. Aan u – onze klant – willen we vragen bewust om te blijven gaan met water tijdens aanhoudende warmte en droogte.

Reageren via facebook