Volkstuinvereniging Jan Broertjes op bezoek aan de kassen op Agriport A7 (Foto aangeleverd)

Volkstuinvereniging Jan Broertjes bezocht Agriport

ABBEKERK/AGRIPORT – Volkstuinvereniging Jan Broertjes werd in 1981 opgericht door de voormalige wethouder van de toen kleinschalige gemeente Abbekerk en werd vernoemd naar die wethouder. Het waren voornamelijk mannen, die daar een tuin hadden en hun gezinnen voorzagen van hun eigen gekweekte groenten en vruchten. De laatste jaren zijn ook vrouwen lid van de vereniging.

Agriport A7 een gedurfde onderneming

De moestuinbezitters van Jan Broertjes hadden een rondleiding in een bedrijf op Agriport. Een initiatief van de voorzitter en vijftien leden namen een kijkje bij de kassen in de Wieringermeer. De gastvrouw was de echtgenoot van de gedurfde ondernemer, zij komen beide uit het kassengeslacht, runnen het bedrijf samen met andere ondernemers.

Het bedrijf is zo vernieuwend, dat daar geregeld mensen over de hele wereld komen kijken, niet alleen om de energiewinning, maar ook de geautomatiseerde bewerking van de oogst. Op één dag kunnen gemiddeld 30.000 tot 60.000 paprika’s geoogst worden. De onderneming kreeg ook bezoek van een bus vol Koreaanse studenten.

Oudste deelnemer Evert (89 jaar) vocht vroeger in Korea en had gelijk een klik. Hij vertelde zijn verhaal aan de Koreaanse tolk, die direct de studenten op de hoogte bracht. Het leuke van de excursie was, dat er interessante vragen werden gesteld door de ervaren moestuinders.

Reageren via facebook