MEDEMBLIK – GGD Hollands Noorden verzorgt in opdracht van de gemeente Medemblik op 24 en 25 juli de tweedaagse cursus ‘Plezier op school’ voor aanstaande brugklassers. De cursus helpt kinderen hun zelfvertrouwen te vergroten en beter voor zichzelf op te komen.
Brugklassers en pesten
Naar school gaan kan een drama zijn als een kind gepest wordt. In de praktijk blijkt dat kinderen zelden op eigen kracht van de pesterijen afkomen. Zelfs de overgang naar een nieuwe school brengt daar vaak weinig verandering in. Kinderen nemen hun angst voor pesterijen meestal mee naar de nieuwe school. Die angst trekt dan vaak weer nieuwe pestkoppen aan.
Cursus
De cursus is bedoeld voor kinderen die op de basisschool erg opzien tegen de overstap naar de nieuwe school, gepest worden, moeilijk vriendjes/vriendinnetjes kunnen krijgen, geen nee durven zeggen, regelmatig ruzie hebben zonder dat ze dat eigenlijk willen of vaak alleen staan.
De cursus wordt dinsdag 24 en woensdag 25 juli gehouden van 09.00 tot 16.30 uur in SG De Dijk (kantine), Admiraliteitsweg 6 in Medemblik. Voorafgaande een ouderavond op 23 juli start van 19.30 tot 21.30 uur in CJG Sint Maartenshof, Sint Maartenshof 36F in Medemblik. Kosten cursus: 65 euro per kind.
Wat is pesten en hoe herken je pesten op school?
Op elke school en in elke klas wordt gepest, maar het is niet altijd eenvoudig om pesten te onderscheiden van plagen of ruziemaken. Pesten heeft echter drie duidelijke kenmerken: het gedrag is bedoeld om iemand te kwetsen, het gebeurt herhaaldelijk en over een langere periode en er is een duidelijk machtsverschil tussen de dader en het slachtoffer. Pesten is een hardnekkig verschijnsel dat vaak negatieve gevolgen heeft voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de betrokkenen.
Kinderen die gepest worden, schamen zich vaak en durven er niet goed met anderen over te praten. Maar vaak is uit signalen wel op te maken dat er iets aan de hand is. Mogelijke signalen zijn: angst om naar school te gaan, last krijgen van nare dromen en concentratiestoornissen waardoor de schoolprestaties achteruit gaan. Ook hebben deze kinderen vaak last van lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid.
Er zijn vele manieren van pesten:
- fysiek (slaan en schoppen);
- materieel (spullen afpakken of stukmaken);
- verbaal (schelden, jennen);
- relationeel (roddelen en buitensluiten);
- digitaal (via de computer of telefoon).
Meisjes pesten meer dan jongens
Meisjes pesten vaak meer op een subtielere en indirecte manier. Ze roddelen, ze sluiten anderen buiten of negeren elkaar. In meidengroepen heerst er vaak een ‘koningin’. Dit populaire meisje omringt zich met hofdames en trouwe onderdanen. Zij bepaalt wie bij haar club hoort en wie niet. Dit machtsspel leidt vaak tot allerlei problemen. Het pesten onder meisjes wordt ook wel meidenvenijn genoemd. Het wordt soms afgedaan als typisch meidengedrag dat er nu eenmaal bij hoort. Maar roddelen, buitensluiten en negeren is ook pesten.
Aanmelden kan tot vrijdag 29 juni via www.ggdhn.nl/Cursussen. Meer informatie via 088-0100557 of cursusbureau@ggdhollandsnoorden.nl.