Fietsend geld inzamelen voor Surinaams kindertehuis

SCHAGEN – Voor de 26ste keer startte zaterdagochtend een groep van zo’n honderd wielerliefhebbers voor een rit van zo’n honderd kilometer door het Noord-Hollandse landschap. Stichting Sponsorfietstocht.nl haalt met de tocht geld op voor kindertehuis Samuel in Paramaribo. Al die jaren zorgt de club dat het onderhoud gedaan kan worden.

Rond 8.00 uur kwamen de vrienden van de stichting naar het Regius College in Schagen waar de fietstocht zal starten. Het weer zat niet helemaal mee. Miezerregen maakt het fris maar het enthousiasme is er niet minder om.

Traditie
“De tocht is ooit begonnen door Gerie Pool uit Petten, vertelt voorzitter Johan Kloos. “Die adopteerde een kind uit het kindertehuis in Paramaribo en zag wat voor omstandigheden er waren en besloot dat er wat moest gebeuren.”

Inmiddels is de tocht een flinke traditie geworden. Het begon ooit als bedrijvensponsortocht. “Bedrijven hielden daar zo’n tien jaar geleden wel mee op. Groepen uit een bedrijf deed mee en de baas moest het sponsoren. Toen zijn we over gegaan op individuele tochten.”

100 kilometer extra
Dirk Voskamp is één van de renners die elk jaar mee doet en een flinke duit in het zakje weet te doen. “Ik ben vertrokken vanuit IJmuiden, ik fiets dus wel iets meer dan die 100 kilometer van vandaag”, lacht hij. “Het worden er eerder 220.” 

Voskamp doet al 16 jaar mee en weet ook elke keer zijn omgeving enthousiast te krijgen. “Je moet er wel even achteraan maar ik sta elke keer weer verbaasd hoeveel geld mensen me geven.”

Koffie met appeltaart
De tocht voerde zaterdag richting Edam. Onderweg zijn een paar plekjes waar ze even kunnen opsteken. “Ja, halverwege kregen we koffie met appeltaart, dat is op 50 kilometer. Op 25 kilometer kregen we een broodje en wat te drinken. En alles gesponsord he!”

Toen de fietsers zaterdagmiddag weer aankwamen in Schagen, stond er ook nog een biertje klaar. De inwendige mens werd dus niet vergeten. “Dit is de enige tocht waar je bij aankomt”, lacht voorzitter Kloos.

Reageren via facebook