Medemblik Actueel.

Tegenstanders laagvliegen krijgen ongelijk, vliegtuig vrijwel niet te horen

ANDIJK – Op de dijk in Andijk stond aan het begin van de woensdagavond een handjevol geïnteresseerden klaar om de toekomstige geluidshinder vanaf Lelystad Airport te ondervinden. Door een testvlucht werd dit in scène gezet, om zelf te horen hoeveel overlast het toekomstige vliegverkeer gaat geven.

Vliegtuig was vertraagd

“Wat een herrie!”, is de eerste reactie, nadat het testvliegtuig overvliegt. De West-Friezen stonden toen al een tijd op de dijk, omdat de vlucht bijna twee uur was vertraagd. “Het lijkt net Sinterklaas! Komt ‘ie wel, komt ‘ie niet!”, grapt een wachtende man.

Lees ook: Nu al vertraging bij vlucht vanaf vliegveld Lelystad

Maria Weeber van de protestorganisatie ‘Stop! Laagvliegroutes West-Friesland’ vond het geluid eerlijk gezegd meevallen. “Het geluid met noorderwind valt reuze mee”, vertelt zij aan NH Nieuws. “Maar ik weet niet wat het doet als het regent…”, is het eerste vraagteken dat zij zet. Ook vraagt zij zich af wat het verschil zal zijn met een vol toestel. Voor de testvlucht werd een leeg toestel gebruikt.

Niet alleen het geluid

Toch is Weeber nog niet tevreden. Het gaat voor haar om meer dan enkel de geluidsoverlast van laagvliegende vliegtuigen. “Het gaat ook om de onveiligheid van het laagvliegen”, vertelt ze.  Daarom zal de vuist van Weeber nog niet zakken in deze strijd. “We blijven gezamenlijk zeggen: laagvliegroutes moeten niet. Het luchtruim moet eerst beter worden ingedeeld.”

Reageren via facebook