Bloemen van levensbelang voor de bijen

Bloemen van levensbelang voor de bijen

MEDEMBLIK – Dit voorjaar kleuren de tulpenvelden en bloemen weer de route van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Maar ook in de zomer is een bloeiend lint van bijenoases langs het spoor te zien. Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Piramide, wethouder Harry Nederpelt en wethouder Samir Bashara uit Hoorn zaaiden de bijenbloemen langs het spoor in Wognum en in Medemblik. Vorig jaar september is gestart met dit bijenlint in Hoorn.

Het project is een initiatief van de Gemeenten Hoorn en Medemblik, Bee Foundation en de Museumstoomtram.

Bloemen van levensbelang voor bijen

Door diverse oorzaken is 90 procent van agrarisch Nederland niet meer geschikt voor bijen, hommels en vlinders om te kunnen leven. Dat is niet alleen voor de bijen een probleem, ook voor ons. Want deze bestuivende insecten zijn verantwoordelijk voor talloze van onze voedselgewassen, zoals aardbeien, appels, kersen, avocado’s, broccoli, komkommers, courgettes, pompoenen, olijfolie, kokosolie, amandelen, koffie, chocola… Bijen hebben chronisch honger en de helft van de 357 soorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd (bron: VN-rapport februari 2016). Het gaat daarbij dus niet alleen om de ene bekende bijensoort die honing maakt. Het gaat ook om de andere 356 soorten die hun voedsel bij bloemen halen en tegelijk voor de bestuiving zorgen.

De droom: 1000 hectare in 10 jaar!

Door steeds meer initiatieven en groeiende samenwerkingen wordt op verschillende plaatsen hard gewerkt om dit proces te keren en de bijen weer genoeg bloeiende en dus voedzame natuur te geven. Bee Foundation heeft hiervoor Bee Miles ontwikkeld. Hiermee kun je direct bijdragen en investeren in meters voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Met de verkochte Bee Miles koopt Bee Foundation zaden en plantmateriaal met een hoge voedingswaarde en zorgt zij voor professioneel beheer, zodat een gezonde leefomgeving ontstaat. Het doel is om het netwerk van voedsel te versterken en te verbinden en binnen 10 jaar minimaal 10.000 hectaren te realiseren die samen een ecologische bij-structuur vormen.

Reageren via facebook