MEDEMBLIK – Meer dan drie op de vier Nederlanders en Belgen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.
Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.
Statiegeldalliantie is de oplossing
Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd. Daardoor:
- blijven straten, bermen en stranden vrij van plastic flesjes en blikjes;
- verminderen we de plastic soep in zee en voorkomen we dierenleed;
- besparen lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval;
- recyclen we PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en de hoge ambities op het gebied van circulaire economie kunnen hierdoor realiteit worden;
- gaan we klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.
Medemblik sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie
Het college van Medemblik heeft afgelopen week besloten om de gemeenten die ons al voor zijn gegaan te volgen in hun stap en ook lid te worden van de Statiegeldalliantie. Medemblik wil zich nadrukkelijk profileren als de ‘groenste gemeente van Nederland’ en met de aansluiting bij de Statiegeldalliantie is Medemblik weer een stapje dichterbij gekomen in dit streven.