Medemblik Actueel.

Connexxion verbiedt stakende chauffeurs binnen te staken
Connexxion verbiedt stakende chauffeurs binnen te staken

Connexxion verbiedt stakers binnen te staken

HOORN – Buschauffeurs in Hoorn hebben geen goed woord over voor hun werkgever Connexxion. Toen ze vanochtend vroeg naar binnen wilden, werd de chauffeurs verboden om binnen te staken. “Het is gewoon het gedrag van een kleuter”, aldus één van de stakers.

Connexxion kantoor verboden toegang

Sinds 4.30 uur vanochtend staan de chauffeurs vlak naast het kantoor van Connexxion. Via contacten in Purmerend worden ze voorzien van koffie en thee. “Enorm triest dat het zo moet. Connexxion heeft de rechtszaak verloren, en we mogen dus staken. En dan reageren ze als een klein kind dat geen ijsje mag”, zegt chauffeur Ronald Aaij. Ook zijn collega Thomas Stokhof begrijpt er niks van. “Dit is geen hoog management. Ze gedragen zich als de eerste de beste kleuterklas.”

“M’n fiets is gejat en nu rijdt de bus ook niet”

Twee dagen lang wordt het werk neergelegd. Alleen de stadsbussen binnen Hoorn rijden, omdat die chauffeurs onder een andere CAO vallen. Op het busstation is veel rustiger dan normaal. Toch zijn er mensen die niet hebben meegekregen dat er gestaakt wordt. “M’n fiets is gejat en nu rijdt de bus ook niet”, roept iemand balend. Een ander wordt ook overvallen door het nieuws. “Rijden de bussen niet? Dat heb ik helemaal niet meegekregen. Dan moet ik maar naar huis en dan de auto pakken om in Hoogwoud te komen.”

De stakers leggen twee dagen het werk neer voor een beter salaris en langere pauzes. “Nu is er zo weinig tijd tussendoor dat we maar snel even tegen een band van de bus plassen. Maar vrouwen kunnen dat niet. Ik ken vrouwelijke collega’s die voorafgaand aan het werk maar niks drinken omdat ze anders moeten plassen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, vertelt Stokhof.

Meer stakingen

De buschauffeurs hopen met de staking alsnog tot een nieuwe CAO te komen. Maar mocht dat niet lukken dan worden meer stakingen niet uitgesloten. 

Reageren via facebook