16.8 C
Medemblik
10 juli 2020 21:38
Medemblik Actueel.

Mike van Vugt op weg naar zege (Foto: Bas Kaligis )
Mike van Vugt op weg naar zege (Foto: Bas Kaligis )

Overwinning Mike van Vugt in de Rotax Max Junioren-klasse

GENK – Mike van Vugt is het Europees kampioenschap karten uitstekend begonnen. Het dertienjarige talent uit Wognum won zondag in Genk de eerste ronde in de Rotax Max Junioren-klasse.

Overwinning onverwacht

Toch kwam de overwinning enigszins onverwacht, bekende Mike na afloop van een enerverend weekeinde. “Na de zesde plaats in de kwalificatie had ik niet verwacht nog voor de winst te kunnen meedoen. De juiste snelheid was er niet en ik maakte een paar foutjes. Maar de heats gingen eigenlijk best goed”, doelde hij op zijn respectievelijk tweede en eerste plaats. “Racen is een ander verhaal dan kwalificeren en dat gaat me wel goed af. Toch misten we wat snelheid. We hadden geen idee wat het probleem was. De baan had wel erg veel grip. Je werd als het ware aan de grond

Tijdens de eerste finale moest Mike als tweede starten. Hij ging buitenom bij Kris Haanen en pakte zo kopstart. Zes rondes lag hij aan kop, maar toen Kobe dichterbij kwam, haalde hij Mike in. “Ik kon wel aanhaken bij Kobe, maar geen aanval inzetten. Gelukkig had ik veel belangrijke punten gescoord.”

Wolkbreuk

Vlak voor de tweede finale was er een wolkbreuk. Het was een korte maar hevige regenbui die bij iedereen voor de nodige stress zorgde. De wedstrijdleiding verklaarde een ‘wet race’ en dat betekende regenbanden monteren en in allerijl zoeken naar de beste afstelling voor nat weer.

Mike: “Omdat het warm was en de baan erg snel opdroogde, focusten we op de laatste vijf rondjes.” In het begin viel de snelle rijder van JJ racing terug naar de twaalfde plek, daarna klom hij op. “Ik was de eerste die de droge lijnen vond. En toen boekte ik veel winst.”

Na een knappe opmars finishte hij uiteindelijk als tweede. De winnaar werd na de race gediskwalificeerd, desondanks bleef Mike tweede omdat hijzelf een tijdstraf van vijf seconden kreeg. Zo bleef hij tweede achter de uiteindelijke winnaar Sem van Til die 4,6 seconden later was gefinisht. Door zijn twee tweede plaatsen was de dagzege wel voor Mike, die zo uitstekende zaken deed voor het kampioenschap. “Ik had het niet verwacht. Ik ben dus toch wel blij; ik sta eerste in de tussenstand van het Europees kampioenschap.”

Onderscheidend talent

Mede dankzij de motortuning van JvD Motoren presteert Mike het hele seizoen al sterk. Maar bovenal is het zijn talent waarmee hij zich onderscheidt van de anderen. “Het beste presteer ik altijd in de finale. Dan ben ik altijd twee tienden van een seconde sneller. Ik kan me dan heel goed focussen. Ik wil in zo’n finale wat extra uit het rijden halen en dat lukt meestal. Samen met Sem van Til en Colin Caresani zorgde hij voor een Oranje-podium in Genk. “Het is heel mooi om met drie Nederlanders op het podium te staan.”

Graag zou Mike in de internationaal vermaarde OK Junior-klasse rijden, maar dat is financieel niet te doen zonder sponsoren. “Ik vind het een heel leuke klasse, zou er zo graag in rijden, maar we hebben geen budget. Misschien zijn er wat bedrijven in de regio van Hoorn die me willen steunen zodat we OK Junior kunnen gaan rijden.”

Mike van Vugt bedankt Jacco van Dijk, JvD Power, Jeffrey Groothuis, Koelewijn Schade en zijn familie.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?