MEDEMBLIK – Bepaalde beroepen, zoals brandweer, visserij en reddingwerk zijn kennelijk niet heel aantrekkelijk voor vrouwen. Daarom is het misschien wel een van de meest gestelde vragen door journalisten: hoeveel vrouwen zitten er bij de KNRM? In 1824 nog geen eentje, bijna 200 jaar later staat de teller op 25 varende vrouwen. En dan tellen we vrouwelijke vrijwilligers die een functie aan de wal hebben nog niet mee, dan komen we uit op 88. En dat op een totaalaantal vrijwilligers van 1.300.
Vrouwelijke opstapper
De eerste vrouwelijke opstapper op een reddingboot was mevrouw Corry van der Haven-Eikelenboom. In 1972 meldde zij zich aan bij reddingstation Burghsluis, nu Neeltje Jans. In de jaren daarna verschenen er steeds meer vrouwen bij de KNRM die stuk voor stuk hun mannetje staan. En zoals een van de vrouwen van nu zegt: “Ik zou niet meer zonder het reddingwerk kunnen, want het voegt echt iets toe aan mijn leven.”
Het zijn allemaal vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM. Ze krijgen nog weleens een verbaasde blik als ze aan boord stappen bij een schip in nood. Maar voor de rest maakt het feit dat er een vrouw bij de KNRM zit, is er geen enkel verschil voor het reddingwerk. Al helpt het wel als je geen ‘meisjes-meisje’ bent.
KNRM Medemblik
Ook KNRM reddingsstation Medemblik heeft sinds januari 2018 een vrouwelijke opstapper, Mandy. Samen met haar vader is ze onderdeel van de vrijwillige bemanning van reddingboot Bernardine. In het dagelijks leven is Mandy in opleiding voor verpleegkundige. Haar medische achtergrond kunnen we goed gebruiken aan boord.
En als je nu denkt: dat wil ik ook!? Er zijn verschillende reddingstations die nog vrijwilligers zoeken. Varend of aan de wal. Kijk op https://www.knrm.nl/vacatures