De Marine is in trek bij de meiden

REGIO – Vanuit het hele land zijn jonge vrouwen donderdagochtend naar de Marinehaven in Den Helder getrokken voor de Meidenvaardag. Het fregat Zr. Ms. Tromp lag klaar om ze kennis te laten maken met de zeemacht.

Meidenvaardag

De interesse van vrouwen in de marine is hard nodig, want slechts 10 procent van het marinepersoneel is vrouw. “We hebben het idee dat vrouwen nog steeds denken dat het alleen maar vechten en schieten is, maar het is zoveel meer”, vertelt Luitenant ter Zee Suzanne van Opstal. “We zoeken vrouwen niet alleen om een gelijkwaardige verdeling te krijgen, maar ook om de werkplek nog veiliger te maken. Als er meer mensen uit elke groep aan boord zijn, wordt het vanzelf prettiger om er te werken.”

De dames komen van heinde en verre. “Ik kom uit Eindhoven”, vertelt één van de deelnemers, die de vaardag op de defensiewebsite zag. “Tot nu toe was ik steeds te jong maar nu mag ik eindelijk.” 

En het is niet alleen gezellig heen en weer varen op het fregat, de Meidendag levert ook echt wat op. “Vorig jaar heeft 30 procent van de meiden die mee deed ook daadwerkelijk gesolliciteerd bij de Marine”, vertelt Van Opstal.