13 C
Medemblik
27 september 2020 03:18
Medemblik Actueel.

Medemblik komt met subsidie voor mensen die willen stoppen met aardgas

MEDEMBLIK – Inwoners van de gemeente Medemblik die van het aardgas afgaan, kunnen hiervoor subsidie krijgen. Per woning ligt voor hen een bedrag klaar van maximaal € 5.000. De regeling gaat in op 1 april as. Er is voor 2018 een totaalbedrag van € 50.000 beschikbaar. Dat is voldoende voor maximaal tien woningen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 

Het college van B en W wil woningeigenaren stimuleren om de laatste stap naar een aardgasloze woning te zetten. In de praktijk zijn dit de voorlopers op het gebied van energiebesparing die hun woning al zeer goed hebben geïsoleerd. Deze pioniers zijn toe aan de laatste stap naar aardgasloos wonen. 

Subsidie

Voor de gemeentelijke subsidie komen in aanmerking het opstellen van een warmteadvies, de installatie van een lage temperatuur verwarmingssysteem (LTV) en het afsluiten van de aardgasaansluiting van de woning. Bij zo’n verwarmingssysteem wordt water met een lage temperatuur gebruikt voor de verwarming van de woning. 

Voorwaarden

Aan de subsidie wordt een aantal voorwaarden gesteld: alleen bestaande woningen komen voor subsidie in aanmerking. Het lage temperatuur verwarmingssysteem moet worden aangesloten op een warmtepomp, hiervoor kent het rijk ook nog een subsidieregeling (www.rvo.nl, tik in zoekscherm in: warmtepomp). Verder moet de aardgasaansluiting worden verwijderd. 

Warmtransitie

De subsidie komt voort uit het programma Duurzaam Medemblik dat de gemeenteraad eind vorig jaar vaststelde. ‘Warmte’ is één van de pijlers van het programma. Het doel is dat in 2050 geen woningen meer door aardgas worden verwarmd. Dit noemen we ook wel de warmtetransitie. Om deze verandering te stimuleren, komt het college nu met de subsidieregeling voor pioniers. 

Informatie en aanmelden

Deze subsidieregeling wordt uitgevoerd door de RUD NHN (Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland-Noord). Woningbezitters met vragen over de subsidieregeling en/of de -voorwaarden, kunnen contact opnemen met de subsidietelefoon via 088-10 21 398 (op werkdagen van 9:00-12:00 uur). Het aanvraagformulier en de voorwaarden zijn via de website www.rudnhn.nl (>inwoners/klimaat/subsidies/overzicht_subsidies_per_gemeente/medemblikl) te downloaden.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?