21 maart ook referendum over ‘aftapwet’

MEDEMBLIK – Op 21 maart kunnen we ons ook uitspreken over het invoeren van de ‘aftapwet’ die het kabinet wil invoeren. Tijdens een raadgevend referendum kunnen stemmers laten weten of ze voor of tegen de nieuwe wet zijn. Na het Haagse besluit van vorige week is het de laatste keer dat mensen zich kunnen uitspreken tijdens een referendum.

Wat is de aftapwet

Het betreft de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Door technologische ontwikkelingen voldoet de oude wet uit 2002 niet meer. De aftapwet maakt het mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel kunnen aftappen. Met deze ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers kunnen ze ‘de toenemende dreiging in kaart brengen en de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde blijven beschermen’.

Contacten van terroristen en andere gevaarlijke personen kunnen ze in kaart brengen of cyberaanvallen beter onderzoeken. De diensten kunnen alleen zien wie met wie contact heeft. De inhoud van die contacten kunnen ze pas vele stappen later inzien. Gegevens die relevant zijn, mogen ze tot drie jaar bewaren. De wet treedt begin volgend jaar in werking. Andere landen hebben hun wetten al aangepast om dit mogelijk te maken. Zij boeken daarmee aantoonbaar meer resultaat bij de vroege onderkenning van geplande aanslagen, radicalisering, cyberaanvallen en spionage.

Tijdens het raadgevend referendum kunt u zich uitspreken of u voor of tegen de nieuwe wet bent.

Reageren via facebook