23.1 C
Medemblik
14 augustus 2020 06:58
Medemblik Actueel.

Doe mee met de IkPas Challenge

Jong en oud een maand geen alcohol

REGIO – Veel mensen nemen onbewust een patroon aan, waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode worden zij bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken. Doorbreek de vastgeroeste patronen en dan is alcohol niet meer vanzelfsprekend.

IkPas is een jaarlijkse terugkerende actie in Nederland om tijdelijk geen alcohol drinken. Bijna elk land heeft wel een soortgelijke actie: denk aan Dry January in Engeland en OcSober in Australie. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: gezamenlijk het alcoholgebruik op pauze zetten.
Bespreekbaar maken

Welke ouders willen op een verfrissende manier het onderwerp alcohol bespreekbaar maken met hun puber? Of welk kind wil zijn ouders uitdagen een maand geen alcohol te drinken? Gaan zij dat volhouden? En verwachten zij dat van hun kinderen tot ze 18 jaar zijn? Doe mee de IkPas Challenge. Veel deelnemers ervaren positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. Door tijdelijk geen alcohol te drinken merken deelnemers welke rol alcohol (vaak onbewust) in hun leven speelt. 58% van de kandidaten is zich na de uitdaging meer bewust van hun alcoholgebruik en kiezen bewuster wanneer en hoeveel ze drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

Scholenactie

De landelijk IkPas actie is ondertussen van start gegaan. Volwassenen gaan op 1 maart de uitdaging aan voor een alcoholpauze van dertig dagen. Jongeren dagen hun ouders, docenten of andere volwassenen in hun omgeving uit, om dertig dagen geen alcohol te drinken en hen het goede voorbeeld te geven. Zij zijn immers de belangrijkste rolmodellen van jongeren. Hoe ervaren zij hoe het is om ‘nee’ te zeggen alcohol? Vlogger Thomas doet een oproep via zijn Youtube-kanaal GewoonThomas. De school waarvan de meeste docenten en ouders deze uitdaging aangaan, wint een Meet&Greet met Thomas! 

West-Friese jeugd

De gemeenten in West-Friesland lieten vorig jaar een onderzoek doen naar het alcoholgebruik onder de West-Friese jeugd tussen de 16 en 24 jaar. Uit die enquête kwam naar voren dat jongeren vinden dat hun ouders grote invloed hebben op hun drinkgedrag. De leeftijdsgrens van 18 jaar wordt door een aantal tieners niet gehandhaafd en de ouders vinden dat niet eens zo erg. Veel jongeren daarentegen houden zich wel aan regels, als die er zijn. Maar het is niet alleen alcohol dat jongeren tot zich nemen. Softdrugs, lachgas, pillen; met allerlei soorten geestverrijkende of stimulerende middelen experimenteert de jeugd. En vaak weten ze niet wat de gevolgen zijn van dit soort middelen. Merendeel weet niet te handelen, als het misgaat tijdens de inname van drugs en alcohol. En hebben ouders wel de expertise in huis, als ze worden geconfronteerd met alcoholvergiftiging of een foute trip? Veel ouders weten niet dat hun kinderen dat doen en wat de tekenen zijn om middelengebruik te herkennen.

Uitdaging

Alle jongeren worden opgeroepen om mee te doen met de IkPas Challenge. Inschrijven kan nog! Ouders, familie, kennissen en docenten kunnen het goede voorbeeld geven en het gezegde luidt niet voor niets: goed voorbeeld, doet goed volgen
Kijk op voor meer informatie op www.ikpas.nl.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?