14.7 C
Medemblik
9 juli 2020 04:27
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

“Weerzin” de theatervoorstelling door jongeren voor jongeren en ouderen!

OPPERDOES – Een dip, depressie en eenzaamheid. Termen die de laatste tijd veel voorkomen op tv, radio, bladen en het internet. Vaak wordt echter de link gelegd met ouderen of mensen die ziek zijn, mensen in verpleeghuizen of mensen die alleen zijn. 

Maar gevoelens van eenzaamheid, of somberheid, geen zin hebben, liever op de bank blijven hangen of slapen komen voor bij alle leeftijden. Ook bij jongeren, ondanks dat velen denken dat jongeren onbezorgd moeten zijn. Genieten van het leven. Nog geen echte verantwoordelijkheden hebben. Of….het zal de puberteit wel zijn. Onzin!

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de jongeren in Nederland last heeft van depressieve gevoelens. Dat zijn zo’n 80.000 jongeren per jaar. Bij bijna 5% van deze jongeren is het geen dip, maar een depressie.
Iedereen heeft wel eens een rotdag: je baalt, voelt je alleen en hebt nergens zin in. Je hebt een dip. Zo’n dag is heel normaal, de dip gaat meestal vanzelf weer over. Maar soms gaan die gevoelens niet zo makkelijk weg en hebben deze gevoelens ergere gevolgen, zoals een depressie, (overmatig) alcohol en drugsgebruik, niet meer normaal kunnen functioneren op school of werk en soms zelfs suicidale gevoelens. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor ook deze doelgroep. Omdat er nog steeds wel een soort taboe is op dit onderwerp hebben jongerenwerk Gemeente Medemblik , Hulpverlening Westfriese Kerken en Sg De Dijk Atlascollege de handen ineen geslagen en voor leerlingen, ouders en belangstellenden.

Theater Traxx heeft hier een voorstelling over gemaakt. Hoe herken je tijdig signalen, hoe ga je er mee om en waar kan je hulp krijgen als dat nodig is. Ondanks het “zware” onderwerp wordt de voorstelling gebracht met ook veel humor. Met de voorstelling “Weerzin” komt naar de school en naar Opperdoes.
“Het interactieve stuk gaat over Daan en Joost (twee broers) en over hun vrienden. Daan is vijftien jaar en oogt als een leuke en muzikale jongen. Op een dag gaat het nieuws rond dat hij is weggelopen. Zijn ouders, school en vrienden zijn stomverbaasd, want wat voor reden zou Daan nou kunnen hebben om weg te lopen? Zijn broer Joost gaat op zoek. Via flashbacks wordt duidelijk dat Daan zich al vrij lang rot voelt en dat niet meer wil. Daan schaamt zich voor zijn depressieve gevoelens en heeft deze altijd weten te maskeren……”

Op woensdag 20 december zullen er twee voorstellingen voor leerlingen worden gegeven op de Dijk. In de avond is er open voorstelling gepland in De Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes waar iedereen welkom is. Jongeren die geïnteresseerd zijn, ouders/opvoeders die wat meer willen weten en andere belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15 uur voor koffie en thee. De voorstelling begint om 19.30 uur, duurt 3 kwartier en toegang is gratis.

Voor diegene met behoefte daaraan is er nog een nabespreking. Hulpverlening uit de directe omgeving is ook bij deze avond aanwezig voor mensen met eventuele vragen.“

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?