Medemblik Actueel.

Grutte Pier weer terug in Medemblik
Theater

Theater: Grutte Pier blikt terug op strijd in De Bezinning

MEDEMBLIK – PeerGrouP Locatietheater brengt op vrijdag 22 december a.s. de première van ‘Grutte Pier – De Bezinning’ in de Laurentiuskerk te Kimswerd. De Bezinning is het derde en laatste deel van de trilogie over Grutte Pier. Na de herdenkingsbijeenkomst De Brân (Kimswerd, 2015) en het openluchtspektakel Grutte Pier fan Kimswert (Kimswerd, 2016) is het nu tijd voor een terugblik op de strijd van de Friese vrijheidsstrijder.

Wie was Grutte Pier?
Op 29 januari 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaide onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

De Bezinning
Het verhaal van Grutte Pier is al vijf eeuwen oud. Op de plek waar zijn voetstappen klonken en zijn strijdkreten galmden, wordt een nieuw verhaal verteld. De Bezinning brengt ons een Pier uit deze tijd. Een militair keert terug naar huis na een strijd in een land ver van hier. Kan Pier de oorlog loslaten als het dagelijks leven roept?
Hilbert Dijkstra speelt de rol van Pier, Nynke Heeg speelt de rol van zijn vrouw Sylke. De regie is in handen van Dirk Bruinsma.

Historische speelplaatsen
In de periode rond Kerst en Oud & Nieuw wordt de voorstelling op drie belangrijke plaatsen uit het leven van Pier gespeeld: de Laurentiuskerk in Kimswerd, het kasteel van Medemblik en de Martinikerk in Sneek.

De kerk in Pier’s geboortedorp Kimswerd werd in 1515 door Saksische huurlingen in brand gestoken en later herbouwd. Het kasteel van Medemblik werd door Pier in 1517 belegerd. Het kasteel hield stand maar het stadje werd geplunderd en in brand gestoken. In Sneek trok Pier zich terug uit de strijd en stierf enkele jaren later. In de Martinikerk is zijn lichaam begraven.

Speelperiode en tickets

Grutte Pier De Bezinning wordt gespeeld in de periode van vrijdag 15 december t/m zondag 7 januari. Tickets voor de voorstelling kosten € 18,50 en zijn online te koop. Voor agenda en tickets kijk op www.peergroup.nl 

Speeldata en locaties Grutte Pier De Bezinning 2017/2018

Medemblik, Kasteel Radboud

  • vr 29 en za 30 dec 15.00 en 20.00u
  • di 2 jan – 15.00 en 20.00 u

Tickets

  • Normaal € 18,50
  • Jong (12 t/m 18, CJP, Student) € 13,50

Tickets zijn online te koop op www.peergroup.nl

Reageren via facebook