Medemblik Actueel.

Eigen foto
Algemeen

Aanhouder wint, onafhankelijk onderzoek naar vuilstort Middenmeer

MIDDENMEER – Afvalbedrijf HVC laat onafhankelijk onderzoek doen naar de stanklucht in de omgeving Middenmeer. Dat laat het bedrijf in een reactie weten aan NH Nieuws. Omwonenden van buurgemeente Medemblik zinnen ondertussen op acties. Zo hopen ze maatregelen af te dwingen om de overlast te verminderen.

Al langere tijd wordt er bij westenwind geklaagd over stank van de vuilstort in Middenmeer. Een groep omwonenden is de situatie inmiddels helemaal beu en wil nu onder meer een handtekeningenactie starten om een oplossing af te dwingen. “Er moet gewoon wat gebeuren”, vertelt één van de initiatiefnemers en raadslid voor Progressief West-Friesland, Siem Zeilemaker. “Bij HVC blijven ze maar ontkennen dat de lucht bij hen vandaan komt, maar dat is gewoon een leugen.”

Zurige lucht door openstaande deuren
Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied inventariseert de klachten. Volgens woordvoerder Joyce Duivenvoorde zijn er sinds half augustus 20 klachten geweest. “Het kan zijn dat er meer meldingen zijn geweest, maar dan bij HVC zelf”, vertelt ze. Bij een melding vertrekt de inspecteur vanuit Zaandam naar de plek van de melding en dan is het soms al te laat. “Deze week zijn we nog geweest, en toen nam de inspecteur een zurige lucht waar. We zijn toen naar de vuilstort gegaan waar openstaande deuren de oorzaak bleken. Daarover hebben we ook een gesprek gevoerd. Maar er zijn daar meerdere bedrijven in de omgeving die overlast kunnen veroorzaken, dus het is soms lastig te achterhalen waar de geur nu precies vandaan komt.”

HVC laat in een reactie weten dat er op de plek van de stort drie bedrijven actief zijn. “We hebben daar afval liggen en hebben afgesproken dit komend voorjaar weg te halen. We hebben bovendien een compost- en vergistingsinstallatie waarbij we al verschillende maatregelen hebben getroffen. Als er klachten zijn vragen we mensen ook gelijk te bellen”, aldus een woordvoerder.

Onafhankelijk onderzoek
Ook zijn er in maart door de omgevingsdienst en HVC vier ‘eNoses’ geplaatst. Apparaten waarmee 24 uur per dag geuren worden gemeten. “De resultaten die we nu hebben, tonen aan dat de geur niet bij ons afkomstig is”, vertelt de HVC-woordvoerder. Toch wil het bedrijf nu onafhankelijk onderzoek laten doen. “We willen weten hoe het nu echt ziet, dat is het beste voor iedereen.”

De actievoerders zijn er niet gerust op ondanks de toezeggingen. “Tot nu toe blijft HVC ten onrechte maar volhouden dat de geur niet bij hen vandaan komt, terwijl dat wel zo is. Dat blijkt ook wel uit het incident met de open deuren deze week. We hebben er weinig vertrouwen in. Onafhankelijk onderzoek houdt wat ons betreft in dat HVC betaalt en wij mogen uitzoeken wie dat onderzoek gaat doen. Dat zou een oplossing kunnen zijn”, aldus Siem Zeilemaker. 

Reageer op dit onderwerp

X