13.7 C
Medemblik
3 juli 2020 08:44
Medemblik Actueel.

HVC importeert afval uit Engeland en dumpt Westfriesafval op de vuilnisbelt

WOGNUM – Dat werd verteld door de Algemeen Directeur van HVC, Dion van Steensel, die maandagavond de gemeenteraad van Medemblik toesprak over HVC en de toekomst van HVC en het CAW. Dat er veel dingen gaan veranderen, mede door de politiek in Medemblik, staat buiten kijf.

Zo zal het CAW haar huidige opzet verliezen en enkel nog als aandeelhouder van HVC, het CAW is de grootste aandeelhouder bij HVC, dienst doen, de gemeenten zelf zullen met HVC afspraken gaan maken over het ophalen van huisvuil. Dit zal voor de ene gemeente positief gaan uitpakken omdat de afvalstoffenheffing lager gaat uitvallen maar voor de andere gemeente weer hoger zal gaan uitvallen.

Tijdens deze informatieavond werd ook duidelijk dat HVC uit Engeland jaarlijks 1.2 miljoen ton afval importeert om te verbranden en zo energie op te wekken, maar het eigen afval vanuit West-Friesland opslaat op de vuilnisstort in de Wieringermeer.  Het afval blijft daar dan zeker een maand liggen voor het weer wordt opgehaald om dan pas verbrand te worden. Bij het ophalen van dit afval komt stank vrij vertelde van Steensel.

Lees ook: Dossier HVC

Opvalland was dat deze zelfde man even later verklaarde op vragen van diverse fracties over de stank afkomstig van de vuilnisbelt dit niet van HVC afkomstig is maar van de andere partijen die gebruik maken van de vuilnisbelt, de vuilnisbelt zelf is eigendom van een bedrijf waar de provincie Noord-Holland de grootste (90%) aandeelhouder van is.

HVC is zich ondertussen aan het omvormen van vuilverbrander naar energieleverancier die rechtstreeks aan de consument en het bedrijfsleven levert zonder tussenkomst van bijvoorbeeld de NUON.  van Steensel vond de stap van HVC om ook te investeren in het windmolenpark op de Noordzee een foute investering, “dit soort investeringen moeten bedrijven als SHELL en NUON en de andere grote jongens doen, niet HVC, dit is buiten ons speelveld.”

Dat er nog een hoop vragen open bleven was na afloop wel duidelijk en zal de politiek in de 7 gemeenten in West-Friesland die samen het CAW vormen nog lange tijd bezig gaan houden.

Reageren via facebook