16.6 C
Medemblik
4 juli 2020 01:26
Medemblik Actueel.

Clemens Sr. en Clemens Jr. (archieffoto: Mieke Koomen)

Kermis Onderdijk zonder Clemens versus Clemens is geen kermis.

ONDERDIJK – Vader en zoon. Dezelfde naam, dezelfde genen, hetzelfde talent. Ze delen het podium en doen dat ook tijdens de kermis in Keut,  het geboortedorp van Clemens sr. Op dinsdag 12 september is het weer feest met Clemens & Clemens.

Eigenlijk heten ze All Risk, maar ze zijn beter bekend als Clemens & Clemens.  Logisch. Ze zijn vader en zoon en dragen dezelfde voor- en achternaam. Vader Clemens heeft zijn muzikaliteit duidelijk doorgegeven aan zijn zoon. Sinds enkele jaren delen ze ook het podium.

Clemens senior

Zijn roots liggen in Onderdijk. Hij werd zo’n 5 huizen van het kermisterrein af geboren. Hij woonde vlak bij Hotel de Ruiter.  Op de kaatsbaan daar voor de deur werd de kermis gehouden.

Als klein jongetje keek hij erg uit naar de kermis. Vooral de ‘lichieskermis’ was in trek. Toen hij rond de 16 jaar oud was begonnen de kroegen te lonken.  Daar werd zijn liefde voor muziek verder gevoed.  Hij ging met Niek Grooteman te kermis bij café de Welkomst. Daar traden de ‘Music Strings’ op. De band die later Jackpot ging heten en een hit schoorde met ‘Is everybody happy’.

Liever spelen dan feesten

In die tijd speelde Clemens al gitaar in de band Destination. Pas later ging hij zingen. Met de andere bandleden, Arie Haakman en Sjaak Steltenpool trad hij al op in de Loods (werd later de Schoof) in Wervershoof en in het Dorpshuis van Onderdijk. Ook met kermis. Dan verzorgden ze de muziek tijdens het tienerbal. ‘Jong als we waren was dat toen onze doelgroep. We speelden dan tot maximaal 22.00 uur want dan werden de kids opgehaald door hun ouders’, vertelt Clemens. ‘Toen al ontdekte ik dat ik het leuker vond om te spelen dan om te feesten. Ik had mijn kermisplek wel gevonden: op het podium.’

Vele bandjes

Zijn muzikale carrière nam al snel een vlucht. Hij rolde van het ene bandje in het andere. Na Destination was hij onderdeel van het nachtclubtrio ‘The Montoya Trio’. En band met – gek genoeg- 4 leden. Ze traden uitsluitend op in nachtclubs. Daarna kwam ‘Gin’ en ‘Wet feet’. Met deze laatstgenoemde scoorde Clemens een hit met ‘Cause I love you’. In 1975 sloot hij zich aan bij Blue Star. Het succes werd zo groot dat Clemens al spoedig stopt met zijn reguliere werk als timmerman bij Ooms. Vele andere bandjes, duo- en solo-optredens volgden. Tot op de dag van vandaag. 

Bevoorrecht mens

Clemens leeft van en voor de muziek. Hij voelt zich een bevoorrecht mens. Tijd voor uitgaan is er weinig. Hij staat wel in de kroeg, maar dan in de spotlights. Al 30 jaar speelt hij op de kermis in Onderdijk. Eerst met Jan & John, daarna met Arie en nu sinds 3 jaar met zijn zoon. ‘Vroeger speelden we 3 avonden achter elkaar in de Welkomst en in ’t Hart van Onderdijk. Nu spelen we alleen op dinsdagavond’, vertelt Clemens.

Rondje Keut

Ruim 20 jaar geleden, Clemens jr. Was 3, verhuisden ze naar Medemblik. ‘Ik weet niet veel meer van mijn tijd in Onderdijk’, vertelt jonge Clemens. ‘Maar aan de kermis heb ik al veel vroege herinneringen. Toen ik op de basisschool zat at ik tussen de middag altijd een broodje bij pap. Elk jaar gingen we dan ‘even snel’ te kermis in Onderdijk. Even rondje attracties doen. Dat was top!’

Aangeboren muzikaliteit

Inmiddels beleeft hij feesten en partijen ook vooral vanaf het podium. Net als zijn vader bracht zijn aangeboren muzikaliteit hem ver. ‘Ik begon met drummen toen ik 8 was. Ik rommelde wat op trommels en dat ging me goed af. Ik had een blauwe maandag pianoles, maar pakte uiteindelijk toch de gitaar van mijn vader. Ik leerde het mezelf. Maakte al snel popliedjes. Om auditie te kunnen doen voor het conservatorium heb ik theorielessen gevolgd. Ik werd aangenomen.’

Beroep van maken

Inmiddels heeft Clemens zijn gitaarstudie aan het conservatorium van Haarlem bijna afgerond. Het is nog een kwestie van afstuderen. Best bedrijvig tussen alle optredens door. Ondertussen timmert hij succesvol aan de weg. Hij speelt en zingt in diverse bands. John Mayer Tribute, Blue Star, De Corona’s, bandleider en gitarist bij zangeres Teske. Ook trad hij jarenlang op in Rotterdam en Breda als piano-entertainer. Hij pakt verschillende muziekstijlen aan. Zo creëert hij ruimte voor zijn muzikale ontwikkeling. Zijn hobby is inmiddels zijn beroep geworden en dat breidt hij, net als zijn vader, steeds verder uit.

Kansen voor het duo

De laatste jaren waren moeilijk. Clemens sr. zocht er toch weer een tweede baan bij. Dat is nu prima te combineren met de muziek.  ‘Het bandcircuit is veranderd. Er wordt weinig geld vrijgemaakt voor grote bands. Zij moeten het hebben van festivals’, vertelt junior. ‘Voor ons als duo biedt dat juist weer kansen’, vult zijn vader aan. ‘Voor evenementen in kleinere cafés komen wij snel aan bod. Zo ook voor kermis Keut.’

Welkom in de Welkomst

Op dinsdag 12 september staan zij vanaf 20.00 uur weer samen in de Welkomst. Back to the roots. Het blijft een bijzondere ervaring.

‘Dankzij het kermiscomité blijft de Keuter kermis een topper. Klein, maar sterk. De sfeer is gemoedelijk en er is veel ruimte voor gekkigheid. Een echte setlist hebben we niet. Dat werkt niet met kermis. Als duo ben je ondergeschikt aan de kermis. Je moet aanvoelen wat het publiek wil horen. Dat hoeft niet per se feestmuziek te zijn. In Keut kun je alles spelen. En uiteraard brengen we ook het Onderdijker volkslied. We kijken er weer naar uit!’

Clemens & Clemens, dinsdag 12 september 20.00 uur, café de Welkomst

Note: Binnenkort op Medemblik Actueel een diepte interview met Clemens Jr. dus hou de website in de gaten.

Reageren via facebook