Reportage: Andijkse Caroline Groot van schaatstalent naar wielrenster op de Paralympische Spelen

ANDIJK – Caroline Groot was een groot schaatstalent en droomde van de olympische spelen. Maar blijvend letsel aan haar onderbeen na een operatie aan een blessure gooide roet in het eten. Sinds kort lijken de Spelen toch weer in zicht: de Paralympische Spelen.

Een verslag van verslaggeefster Marieke Pijlman

Caroline blijkt behalve goed te kunnen schaatsen, ook heel goed te kunnen fietsen. Begin dit jaar trainde ze een keer mee met de bondscoach van Nederland en met succes. Ze werd uitgekozen voor het talententeam. 

Niet veel later won ze het Nederlands kampioenschap en veroverde ze een plek op het podium van de Worldcup. “Dit had ik niet verwacht. Als je net begint, dan denk je niet gelijk dat je alles gaat winnen. ”

Caroline heeft nu de Paralympische Spelen als doel gesteld en ze verhuist over een paar dagen naar het oosten van het land om te trainen in Papendal. “Ik moest wel even wennen aan het idee dat ik naar de Paralympische Spelen ga. Maar het is ook gewoon echt sport, dus nu vind ik het wel oké.”

Verlamd

Caroline draaide tot drie jaar geleden mee met de schaatstop van Nederland. Schaatsen was haar leven, totdat ze geopereerd werd aan een blessure in haar rechter onderbeen. “Er is een zenuw geraakt waardoor ik aan de buitenkant van mijn been niks meer voel. Die kant is als het ware verlamd.”

Ze kan nog steeds heel goed schaatsen met hulp van een orthese, maar ze komt net tekort om met de kampioenen mee te kunnen komen. “Ik heb nog wel meegedaan met de Nederlandse kampioenschappen, maar toen werd ik achtiende en ik wil alleen maar voor een podiumplek gaan. ”

Caroline kan met wielrennen heel ver komen, maar haar passie voor het schaatsen zal ze altijd houden. “Het gevoel wat ik op het ijs had is niet hetzelfde als op de fiets. Maar gelukkig vind ik fietsen heel leuk.”

Reageren via facebook