Prins Hendrik viert 175-jarig jubileum groots met veel activiteiten en NK Kortebaan

MEDEMBLIK – Harddraverijvereniging Prins Hendrik heeft op maandag 18 september de eer het Nederlands Kampioenschap kortebaan te organiseren. Tijdens de koers op de Nieuwstraat in Medemblik komen de beste paarden aan de start. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur. Op zaterdag 9 september viert de vereniging het 175-jarig bestaan met een jubileumdag in de binnenstad. De activiteiten beginnen om 11.30 uur.

Het is sinds 1930 (tot zover reikt het uitslagenarchief van Kortebaandraverijen.nl) de zevende keer dat Medemblik het Nederlands Kampioenschap organiseert. Eerdere edities waren in 1942, 1958, 1966, 1979, 1992 en 2002.

De Nieuwstraat is vanaf het begin het decors van de jaarlijkse harddraverij in Medemblik. Daarmee is het de oudste ‘kortebaanstraat’ van Nederland. Harddraverijvereniging Prins Hendrik is bovendien de oudste nog actieve kortebaanvereniging van het land.

Verhoogd prijzengeld en ereprijzen

Het prijzengeld voor de editie van 2017 is flink verhoogd. In totaal staat er 7.000 euro op het spel, waarvan 3.500 euro voor de winnaar. Daarnaast zijn er speciale jubileumprijzen voor de trainers. Zo krijgt de winnaar een Custom Chrome Classic Training Cart (sulky), ligt er voor de tweede plaats een tuig van RacingTack klaar en ontvangt nummer drie kamassen en een halster van Walsh leer. De koers is dit jaar voor het eerst ook te zien op een groot beeldscherm, die staat opgesteld ter hoogte van de kruising met de Gedempt Achterom.

Dutch Buitenzorg verdedigt zijn nationale titel. Hij greep vorig jaar de winst tijdens het Nederlands Kampioenschap in Nootdorp. Fleur Swagerman van de familie Swagerman uit Andijk won vorig jaar de kortebaan in Medemblik. De merrie wist dit seizoen nog niet te winnen, maar komt steeds beter in vorm. Lukt het opnieuw om op de Nieuwstraat te zegevieren? Quick du Vivier van Cees Dobber en Jenny de Groot uit De Weere draaft op 18 september zijn thuiswedstrijd. Het zou mooi zijn wanneer de Duitse hengst juist in Medemblik ver kan komen.

Welke paarden er op 18 september aan de start verschijnen, is bekend op donderdag 14 september. De NDR verricht op deze dag de loting. De paarden met de hoogste seizoenswinsom hebben voorrang, waardoor de absolute top aan de start kan komen. Het deelnemersveld is vervolgens direct te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze website volgt later een uitgebreide voorbeschouwing met tips.

Jubileumdag en nostalgische kermis

Prins Hendrik begint op zaterdag 9 september met de jubileumactiviteiten. In de binnenstad is een gevarieerd programma samengesteld waarvan iedereen kosteloos kan genieten. De festiviteiten beginnen om 11.30 uur bij de Kwikkelsbrug. Hier vindt de onthulling plaats van een nog geheim cadeau van en door ‘Prins Hendrik-leden.’

Het Pasveerkorps uit Leeuwarden trapt vervolgens af met een show op de versierde Nieuwstraat. Hierna kan het publiek genieten van onder andere Friese hengsten, Spaanse volbloedpaarden, KWPN’ers, vuureffecten, roofvogels en honden. Ook doet Grand Prix dressuurruiter Sander Marijnissen verslag van een dressuurproef, is de legendarische oud-draver Nozem Alki aanwezig en kan de jeugd vanaf 14 jaar plaatsnemen in een Red Bull F1-simulator.
Voor de kinderen wordt het Van Houwingenpark en het Bagijnhof vanaf 12.00 uur omgetoverd tot een heus kinderdorp. Er komt onder andere een mobiele kinderboerderij, er zijn diverse leuke speelattracties en kinderen kunnen een ritje maken op een pony of met Leentje de Koe. Alle aanwezige kinderen worden getrakteerd op popcorn, een suikerspin, poffertjes en limonade uit een limonadekabouter.

Op zaterdag 16 september start vervolgens de nostalgische kermis op de Gedempt Achterom. Deze duurt tot en met maandag 18 september.

Ringrijderij en vuurwerk

Voorafgaand aan de harddraverij op maandag 18 september staat op de Nieuwstraat de traditionele ringrijderij op het programma. Hiervoor zijn speciale gastdeelnemers uitgenodigd. Medemblik sluit de activiteiten af met het grootste vuurwerk uit de historie van Prins Hendrik. Deze spectaculaire show begint na het Nederlands Kampioenschap kortebaan om 20.45 uur en is goed zichtbaar vanaf de Oosterhaven en het Havenhoofd. Kijk voor meer informatie over de activiteiten rondom het 175-jarig jubileum op www.prinshendrik.net.

Reageren via facebook