17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 18:31
Medemblik Actueel.

Nieuwe nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting

MEDEMBLIK – De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voorwaarde is wel dat er een alternatief systeem is om de woning te verwarmen.

Uit een steekproef van Natuur & Milieu bleek onlangs dat bijna twee derde (64 procent) van de nieuwbouw nog ‘ouderwets’ met gas wordt verwarmd. Maar ook dat bijna een kwart een aansluiting krijgt op een lokaal warmtenet en dat van 12 procent van de nieuwe woningen met zekerheid valt te zeggen dat ze op een duurzame manier worden verwarmd. Desondanks is een gasaansluiting verplicht.

Volgens Economische Zaken krijgen jaarlijks zo’n 40.000 nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 woningen wordt hiervoor zelfs een gasnet uitgebreid of nieuw aangelegd.

De Tweede Kamer riep Kamp afgelopen najaar op de verplichting te schrappen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?