Politie laat Stichting Forensisch Dierenonderzoek lijk Bull Terriër onderzoeken

ANDIJK – De politie heeft de Stichting Forensisch Dierenonderzoek opdracht gegeven om het lijk van de Bull Terriër die zaterdag half begraven werd gevonden in de Koopmanspolder te onderzoeken op sporen die kunnen wijzen naar de eigenaar van het dier.

Peter Denkers van SFD zegt tegen Medemblik Actueel: ‘Monique Verkerk en Frank van de Goot zullen sectie verrichten op de hond. De technieken die ze daarbij toepassen, komen rechtstreeks uit de humane forensische pathologie. Frank is een van de weinige forensisch pathologen in Nederland en heeft onze andere bij het NFI gewerkt en werkt daar nu regelmatig mee samen. Monique is dierenarts en studeert aan de Universiteit van Californië voor forensisch dierenarts.

Tijdens de sectie wordt de doodsoorzaak vast gesteld. Frank is expert op het gebied van weefsel datering. Bij meerdere verwondingen kan hij vast stellen wanneer dit is toegebracht; voor de dood intrad of daarna. Zo kan dus precies worden vastgesteld waar de hond aan overleden is. Ook zullen zij kijken of de chip van de hond nog aanwezig is. Met deze chip, die vaak wordt weggesneden, kan de hond aan een eigenaar of voormalig eigenaar worden gekoppeld. Verder zullen ze ook onderzoek doen op het touw. De wijze van knopen kan ook op een type dader duiden, bijvoorbeeld een zeiler of iemand die bij de padvinders hebben gezeten’, vertelt Peter Denkers

Van het onderzoek zal een rapport worden gemaakt en deze zal dan aan het Openbaar Ministerie worden overhandigd die het rapport kan gebruiken bij een mogelijke veroordeling.

Het dier werd ontdekt door wandelaars die hun honden uitlieten op het strandje. Hun viervoeters kregen snel door dat er iets onder het zand lag. “Hun eigenaars zagen een stuk elektra-snoer boven het zand uitsteken”, vertelt Fred Perrier van Dierenambulance Hoorn. “Toen ze daar aan begonnen te trekken, kwam de dode hond tevoorschijn.”

Bij de dierenambulance weten ze nog niets over wie de hond gedood en gedumpt kan hebben. Mensen die meer weten worden verzocht dat te melden bij de politie. 

Reageren via facebook