lezing: Voorbij de grenzen van het zichtbare heelal: aanwijzingen voor een multiversum

REGIO – Op woensdag 7 juni 2017 geeft Dr. Jan Pieter van der Schaar  in Volkssterrenwacht Orion  de lezing: Voorbij de grenzen van het zichtbare heelal: aanwijzingen voor een multiversum” 

Dr. van der Schaar is o.a. verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam en een van de leidende wetenschappers van het in 2015 gehonoreerde nationale kosmologie programma.

Korte samenvatting:.

In de laatste 30 jaar heeft onze kennis van het heelal een enorme vlucht genomen. Dat is vooral te danken aan de indrukwekkende kosmologische waarnemingen die de begincondities en de evolutie van het heelal met ongekende precisie hebben bepaald. Dit heeft geleid tot een zogenaamd standaard model van de hete oerknal als beste en meest efficiënte verklaring van de waarnemingen tot nu toe. Een cruciale rol in deze theoretische beschrijving is weggelegd voor een korte periode van kosmologische inflatie als verklaring voor de merkwaardige begincondities van de hete oerknal.

Dit multiversum idee, welke het bestaan voorspelt van ontelbaar vele parallelle universa, lijkt in de context van kosmologische inflatie voor het eerst het regime van de pure ‘science fiction’ te ontstijgen. Net als bij het oorspronkelijke idee van inflatie nemen steeds meer kosmologen het serieus en wordt er wereldwijd inmiddels volop onderzoek gedaan naar alle, bij voorkeur toetsbare, gevolgen van dit verreikende voorstel. Van ‘science fiction’ naar ‘science fact’: de tijd zal het leren!Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.

Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur). Van te voren aanmelden via email:  secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 . Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).

Reageren via facebook