Boetes tot duizenden euro’s voor asociaal vaargedrag

MEDEMBLIK – De waterpolitie gaat ook dit vaarseizoen weer streng controleren op asociaal vaargedrag onder de watersporters. Vooral jongeren in snelle boten zullen dit seizoen scherp in de gaten worden gehouden.

Het aantal klachten over jongeren in speedboten neemt jaarlijks toe, waarbij de jongeren steeds brutaler worden en er een sport van lijken te maken om de overige watersporters het zo lastig mogelijk te maken te genieten van hun watersportplezier.

Werden vorig jaar nog boetes van enkele tientjes tot een paar honderd euro uitgeschreven, dit jaar zijn de boetes fors hoger geworden om dit probleem de kop in te drukken. Zo is een snelheidsovertreding tot 6km/u goed voor een boete van 90 euro, wat kan oplopen tot 650 euro voor als je 45km/u of sneller vaart.

Ben je aan het waterskiën zonder iemand een uitkijk dan kost het jou dit 230 euro. Ben jij jonger dan 18 jaar en vaar je een snelle speedboot dan mag je 210 euro overmaken naar het CJIB. Varen zonder vaarbewijs gaat je 550 tot 1000 euro kosten.

En ben je een gevaar voor de overige watersporters, dan kan een bekeuring zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s of je krijgt een oproep om voor de rechter je verhaal te mogen komen doen. Ben je betrapt met een alcoholpromillage van 0,51 promille of hoger dan krijg je standaard een dagvaarding.

Wat is de maximale vaarsnelheid?

Het is in het algemeen verboden om sneller dan 20 kilometer per uur te varen. Bevoegde autoriteiten kunnen echter (delen van) vaarwateren aanwijzen waar dit verbod overdag niet geldt of waar een andere maximumsnelheid geldt. Bijvoorbeeld 6, 9 of 12 kilometer per uur.

Sneller varen dan 20 kilometer per uur is nooit toegestaan:

  • binnen een afstand van 20 meter uit de oever;
  • binnen 50 meter van een zwem- of aanlegrichting;
  • nabij wedstrijden, waterfeesten, demonstraties of soortgelijke gebeurtenissen;
  • bij een zicht van minder dan 500 meter;
  • in een haven;
  • in de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang.

Reageren via facebook