Hella en Freek de Jonge in Bonifaciuskerk met ‘Verlies niet de moed’.

MEDEMBLIK – In het kader van de 4 mei-herdenking heeft de Commissie Kunst & Cultuur van de Stichting Bonifaciuskerk Medemblik dit jaar gekozen voor een film. Het is de commissie gelukt om een bijzondere voorstelling naar Medemblik te halen: De indrukwekkende film ‘Verlies niet de moed’.

Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek, is gemaakt door Hella de Jonge en gaat over het leven van haar vader,  Eli Asser (geboren 22-12-1922), met wie zij aanvankelijk een moeizame relatie had. Op vrijdag 28 april verzorgt Hella de Jonge zelf de inleiding in de Bonifaciuskerk en haar echtgenoot, cabaretier Freek de Jonge, verzorgt passende muziek en liederen.

“Verlies niet de moed,” zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. De woorden vormden een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Het dunne velletje papier, waarop deze woorden met potlood geschreven zijn, vond Hella de Jonge onlangs in één van de dozen die haar vader bij zijn verhuizing weg had willen doen, omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. Hella en hij raakten er over aan de praat. Hella de Jonge nam haar vader mee naar Apeldoorn, naar een sloot die hij samen met zijn vrouw oversprong: de vrijheid tegemoet.

Hella de Jonge kwam door de verhuizing van haar toen 88-jarige vader in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante en Hella’s ouders  zijn van hun familie de drie overlevenden van de Nazi-verschrikkingen.

Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort Hella aan op ­onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Met behulp van foto’s en documenten, het zien van de registratie van een getuigenis van Hella’s moeder in het kader van het ‘Shoah Project’ van Steven Spielberg, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter nader  tot elkaar.

De vertoning van de film is op vrijdag 28 april in de Bonifaciuskerk in Medemblik, aanvang 20.00 uur en de toegangsprijs is € 10,00. Scholieren tot 16 jaar betalen € 7,50. Men kan reserveren via de mail: info@praktischprojectmeubel.nl of door te bellen naar 0227-540015 (dinsdag tot en met zaterdag van  10.00 tot 17.00 uur).

Reageren via facebook