Buren verwoestende brand Benningbroek zien eindelijk asbest worden opgeruimd

BENNINGBROEK – In Benningbroek wordt hard gewerkt om al het asbest dat op Oudjaarsdag is vrij gekomen bij een grote woningbrand op te ruimen. Door de brand werden drie panden volledig verwoest. Verslaggeefster Marieke Pijlman trok ook een witte overal aan en ging op onderzoek uit.

Het asbest ligt verspreid over een gebied van 50.000 vierkante meter. “Normaal zie je de stukken gewoon liggen, maar bij deze brand is het asbest in hele kleine deeltjes op de grond terecht gekomen en door de wind heeft het zich verspreid”, vertelt Kees de Groot van saneringsbedrijf A.C. de Groot.

Met stofzuigers gaan de schoonmaakploegen op handen en voeten door het gras. Elke vierkante meter wordt met de grootste zorgvuldigheid uitgekamd.

Lees ook: Enorme brand verwoest bedrijfsloodsen en woonhuis Benningbroek

Vorst

“Door de vorst bleef het werk stil liggen”, vertelt Kees. “De asbestdeeltjes zaten vastgevroren aan de grond, dus we konden niks doen, maar nu zijn we met een extra ploeg aan de slag om alle tuinen schoon te maken en ook de daken van de huizen te controleren.”

De woningen in de Docter de Vrieslaan zijn inmiddels bijna allemaal vrij van asbest, maar het duurt nog wel even voordat ook het asbest in het weiland daarachter is opgeruimd.

Reageren via facebook