13.5 C
Medemblik
24 oktober 2020 01:43
Medemblik Actueel.

Kinderboerderij Langoortje Medemblik
Kinderboerderij Langoortje Medemblik

Opnieuw vogelgriep in Medemblik

MEDEMBLIK – De ophokplicht voor pluimvee blijft voorlopig van kracht, omdat het risico op besmetting met vogelgriep nog altijd hoog is. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Bij Kinderboerderij Langoortje in Medemblik is vogelgriep geconstateerd. De afdeling Dierziekte van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat vanmorgen bevestigd. Afgelopen week  werd de NVWA ingeroepen omdat onder het meerdere soorten pluimvee  (waaronder een pauw en een paar kippen) kenmerken van griep heerste. De inmiddels dode dieren zijn dinsdag opgehaald door de NVWA. Na onderzoek bleek vanmorgen dat het om vogelgroep type H5N8  gaat.

Vanmiddag  werd rond 16.30 uur begonnen met het afvoeren van het besmette pluimvee. Het gaat daarbij om vijftien kippen, drie pauwen, zes ganzen, negen loopeenden, zes kwakkertjes, 4 musketeenden en een volière. Vervolgens worden de dierenverblijven ontsmet. Dit betekent dat andere dieren van de kinderboerderij moeten worden verplaatst naar een alternatieve locatie. Dit is nodig omdat de dierenverblijven gedurende twee weken niet meer mogen worden bewoond.  Voor de cavia’s en konijnen  is een tijdelijke onderkomen gevonden bij Sabine’s Cavia Opvang elders in Medemblik. De  overige dieren  kunnen elders op het terrein van de kinderboerderij worden ondergebracht.

De kinderboerderij blijft zeker twee weken gesloten .Gelet op de beperkte omvang van het aantal besmette dieren zijn door de Voedsel en Warenautoriteit geen nadere maatregelen genomen. Vogelgriep van deze variant is niet besmettelijk van dier op mens. Mensen die  de kinderboerderij bezocht hebben lopen daarom  geen risico om ziek te worden. 

 

Reageren via facebook