seniorenwoningen medemblik

Geen voorrang vluchtelingen bij toewijzen huurwoningen Medemblik

MEDEMBLIK – De Eerste Kamer heeft in navolg van de Tweede Kamer een wetsvoorstel van Minister Blok van Wonen aangenomen die het niet langer mogelijk maakt dat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen. 

De wetswijziging maakt deel uit van een het pakket maatregelen waarmee het kabinet verdringing van reguliere woningzoekenden wil voorkomen. Bij de toewijzing van huurwoningen zijn gemeenten verplicht gebruik te maken van een urgentenregeling. Op grond daarvan krijgen bijvoorbeeld ouderen en mantelzorgers voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Ook vluchtelingen met een status vallen onder de groepen die automatisch voorrang krijgen. Met de wetswijziging is dat voor de laatste groep niet langer het geval.

Taakstelling
Gemeenten hebben na 1 april, de beoogde invoeringsdatum van de gewijzigde wet, de keuze of een statushouder voorrang krijgt of niet. Op die manier kunnen gemeenten maatwerk leveren, die enerzijds is gebaseerd op de mate van urgentie van de statushouders, en anderzijds de gemeente meer armslag geeft om te bepalen of het nodig is om statushouders voorrang te geven voor het halen van wettelijke taakstelling om deze groep te huisvesten.

Verplichting
Na overleg met de VNG is in de wet opgenomen dat gemeenten in een huisvestingsverordening vastleggen hoe zij de taakstelling invullen. De verplichting geldt niet als burgemeester en wethouders al op een andere manier een plan hebben vastgesteld.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.