MEDEMBLIK – Duurzaam verwarmen en kosten besparen doen inwoners en ondernemers, maar ook rentmeesters. (Monumentale) kerken zijn groot en hebben hoge plafonds. Warmte heeft de eigenschap op te stijgen. Wil het voor de gebruikers van een kerk aangenaam worden, is er al veel warmte verloren gegaan. En daar is wat aan te doen.
Bij kerken is enorm veel energie te besparen door vooral de kerkgangers te verwarmen en niet de hele kerk op temperatuur te houden. Bovendien wordt daarmee schade aan het kostbare interieur geminimaliseerd doordat er geen grote temperatuurwisselingen optreden.
Infraroodverwarming
Duurzaam verwarmen kan bijvoorbeeld door infraroodverwarming. Bezoekers worden verwarmd en de luchttemperatuur neemt nauwelijks toe waardoor de luchtvochtigheid kort afneemt. Bovendien wordt de gemiddelde stooktijd voor aanvang van een evenement of kerkdienst bij infraroodverwarming tot wel 60 procent teruggebracht ten opzichte van conventionele verwarming.
Wat ook bijdraagt aan de beperking van de energiekosten – vaak is energie een enorme kostenpost voor kerkbesturen – is het deelnemen aan de collectieve inkoop van groen stroom en het terugvragen van de energiebelasting bij de Belastingdienst. Ook kunnen kerken gebruikmaken van de ISDE subsidie voor duurzame warmte. Er bestaan organisaties die kerken helpen met het verduurzamen: www.kerkstroom.nl en www.groenekerken.nl