Agrarische werkzaamheden in West-Friesland

NIBBIXWOUD – Arie Schouten van LTO Noord afdeling West-Friesland is op verzoek van Medemblik Actueel weer in de pen geklommen om eens uit de doeken te doen wat het werk van een agrariër in West-Friesland in houdt.

arie schoutenIn deze bijdrage vertel ik iets over de agrarische werkzaamheden, die in ons gebied plaatsvinden. En natuurlijk gaat het dan ook over het weer, omdat we daar elke dag  mee te maken hebben. Soms zit het tegen, maar dit jaar werkte het weer erg mee.

In West-Friesland worden in september en oktober de tulpen geplant , die in het voorjaar onze regio veel kleur geven. Dit gebeurde onder prima omstandigheden. En dat was heel plezierig. Er zijn in Westfriesland behoorlijk wat fruittuinen en ook het plukken van het fruit verliep voorspoedig. De oogst van broccoli loopt op zijn eind en wat de bloemkool betreft, deze groente kan, als het weer mee zit, gesneden worden tot in december.

Wie denkt dat de tuinders  in winterslaap gaan, heeft het mis. Het fruit moet gesorteerd worden en de bomen gesnoeid. Bij de bollentelers worden de bollen ‘opgezet’ zodat straks de kleurige bloemen al voor de lente in de winkels staan en/of hun weg vinden naar alle werelddelen. In de herfst wordt de kleibodem te drassig en ook het gras groeit niet meer, dus het vee is weer dag en nacht in de stal.

Daarna worden de koeien geschoren, want binnen hebben ze het snel te warm. Ze krijgen nu het  gras en de mais, die in de (na)zomer ingekuild zijn, te vreten.

Volgende keer neem ik wat andere sectoren onder de loep, zoals de spits- en boerenkooltelers, de paprika- en tomatenkwekers. En wat dacht u van de aardappelen die hier geteeld worden , waaronder de Opperdoezer ronden.

Dat is ook de kracht van dit gebied: hier vind je bijna alle sectoren.

Arie Schouten  LTO Noord afd.Westfriesland

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.