Wordt de nieuwe Westfrisiaweg een onbetaalbaar project ? omwonenden zeggen van wel.

ZWAAGDIJK-WEST – De werkzaamheden aan de Westfrisiaweg tussen Enkhuizen en Heerhugowaard zijn door aannemer Heijmans op nog meer plekken stil gelegd, omdat de grond meer tijd nodig heeft om te klinken. Voor omwonenden is dat niets nieuws, die hebben de provincie er jaren geleden al voor gewaarschuwd.

In 2000 zat een bewonerscommissie al om tafel met de provincie om te praten over de aanleg van de Westfrisiaweg. “We hebben gezegd dat het plat is hier in West-Friesland. Dat betekent dat de bodem moerasachtig is en als je wilt bouwen, moet je hier eerst heien”, vertelt Maria Weeber.

Ze woont in Zwaagdijk-West en maakt zich al jaren druk over de weg. Het frustreert haar vooral dat de provincie niet heeft geluisterd. “Ze waren alleen maar bezig met het winnen van procedures. Het ging nooit over de inhoud.”

Destijds heeft de bewonerscommissie al een alternatief ontwerp laten maken door wegenbouwkundigbureau Movaris.

Lees ook: Ruzie tussen Provincie en aannemer, ellende Westfrisiaweg duurt voort.

In dit ontwerp is gekozen voor ovatondes in plaats van rotondes. “Die ovatondes zijn rotondes op palen. Die kan je in een nacht neerzetten, hierdoor stroomt het verkeer beter door. En die palen kan je heien, dus dan heb je ook geen problemen met de zachte bodem”, vertelt Maria. De provincie heeft de ovatondes laten onderzoeken maar besloten die niet in het definitieve ontwerp op te nemen.  

Reactie provincie
Tussen de provincie en aannemer Heijmans is een conflict ontstaan over de zachte bodem. Zolang dit speelt, wil de provincie niet reageren. Wel laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie aan NH weten dat de provincie op de hoogte was van de bodemgesteldheid. Ook is er onderzoek geweest voorafgaand aan de aanbesteding. “De uitkomsten daarvan zijn opgenomen in een advies van het ingenieursbureau aan de provincie Noord-Holland. Zij zijn als onderdeel van een breed pakket aan informatie aan de inschrijvende aannemers verstrekt”, aldus de woordvoerder.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.