16.4 C
Medemblik
20 mei 2020 23:22
Medemblik Actueel.

Inwoners Zwaagdijk-Oost demonstreren tegen komst windturbines

ZWAAGDIJK-OOST – Op woensdagavond 13 september was er een informatieavond van de Prov. NH over de PIP procedure van het Windpark Westfrisia. (5 windturbines op 400 meter van de huizen) Van 18-21 uur. De bevolking van Zwaagdijk Oost kwam echter gezamenlijk pas om half negen binnen. Als protest tegen de regels van de provincie. 

Tekst: Maria Weeber

Buiten op het dorpsplein waren enorme spandoeken opgesteld. Vrachtauto s waren aan het toeteren. In een ronde tafel discussie kwamen de inwoners goed op dreef: scherpe vragen werden er gesteld: Bijv: Er zijn geheime rapporten van de prov. waarin ze binnenskamers binnen drie dagen hebben vastgesteld dat dit park onder een overgangsregeling valt. Waarom mogen wij die rapporten niet inzien? Antwoord van de provincie: dat weet ik niet toen was er een andere leider van dit traject.

Gelukkig kon Statenlid Marnix Bruggemans wel antwoord geven. Ook werden er vragen gesteld over de ruimtelijke motieven: immers de provincie zegt dat dit gebied een stedelijk karakter heeft waardoor men Molens mag plaatsen. De agrariërs in de zaal roerden zich: Onze grond heeft agrarische bestemming.

Siem Zeilemaker van PWF benadrukte het volgende: besluiten neem je in overleg met de inwoners. Dit is ouderwetse politiek. Oproep: Zwaagdijk Oosters: dien een zienswijze in. Voorbeelden van een zienswijze heeft de dorpsraad en het bewonerscomité Zwaagdijk Oost.

Mail aan Statenleden van de VVD ( kaamerj@noord-holland.nl en lagerveldf@noord-holland.nl) en CDA (keurh@noord-holland.nl) in de prov NH. Zij gaan beslissen over dit plan. Zij zijn nu aan het twijfelen wat te stemmen.

Reageren via facebook