Medemblik Actueel.

NUON start sloop windmolens IJsselmeer.

MEDEMBLIK – Vanaf vrijdag 16 september 2016 start Hebo Maritiem Service uit Zwartsluis in opdracht van Nuon met het verwijderen van de vier windturbines van Windpark Lely. De windmolens worden afgebroken omdat het park aan het einde van de levensduur is. Er worden geen windmolens teruggeplaatst.

Lees ook: Windmolen IJsselmeer verliest de wieken

Wat gaat er gebeuren?

De werkzaamheden starten op 16 september en duren ongeveer 5 weken. Bij slecht weer of bij stevige wind kan het gebeuren dat de werkzaamheden uitlopen. De turbines worden met kraanschepen gedemonteerd en in onderdelen op schepen vervoerd naar een sloopbedrijf. Rond 3 oktober wordt gestart met het verwijderen van de fundering (monopile). Vanaf 10 oktober worden de kabels tot zo’n 50 meter voor de dijk verwijderd en afgedopt.

Metaalmoeheid

Het ongeluk in het IJsselmeer bij Medemblik waarbij de wieken van een windmolen plotseling afbraken, is veroorzaakt door metaalmoeheid. De hoofdas waaraan de wieken vastzaten was verzwakt. Er zaten kleine scheurtjes in die telkens groter werden tot het hele gevaarte afbrak.

De windmolen had kort voor het incident een onderhoudsbeurt gehad. ”Maar dit euvel was bij normaal onderhoud nooit aan het licht gekomen. Daarvoor is ultrasoon onderzoek nodig. De apparatuur daarvoor gaan we aanschaffen, om ook de andere drie windmolens in het park te controleren op metaalmoeheid”, aldus de woordvoerster.

Reageren via facebook