Medemblik viert 20 jaar ‘Florisdag’!

Medemblik – 20 jaar geschiedenis. In het Pinksterweekend herleefd de geschiedenis van de stad Medemblik. In deze oudste stad van Westfriesland pakken alle musea en diverse culturele instellingen vol uit om Memorabel Medemblik te laten horen, zien, ruiken, voelen én proeven. Medemblik zal op zijn mooist zijn voor al haar gasten.

Al voor het 20ste jaar zal er de bekende Florisdag zijn op eerste Pinksterdag. In 1996 was dit de start van de inmiddels ver uitgebouwde samenwerking tussen de Medemblikker musea en dus zijn er ook nu weer bij alle musea maar ook bij diverse andere culturele instellingen volop activiteiten. Er kunnen zwaarden worden gemaakt, een Middeleeuws Modeshow worden beoordeeld, gezocht worden naar de schatten van Floris V, maar ook naar kunst. Ook kan er veel geproefd worden: van vers gerookte paling, pannenkoek, gevulde koek en Medemblikker bier tot Middeleeuwse Mede, honingwijn. Voor vervoer tussen alle attracties is ook gezorgd, er kan worden opgestapt op de elektrische bus, maar ook op een historische variant of op de paardentram. Bij een bezoek aan een museum is dat zelfs helemaal gratis. Kom dus naar Medemblik in het Pinksterweekend en kom historie proeven. Het kan bij maar liefst 13 attracties! Memorabel…

Maak de tijdreis helemaal! U kunt beginnen bij het Stoommachinemuseum, waar ruim voldoende parkeergelegenheid is en de attractie die al om 10 uur open is om de ketel goed op te stoken. Speciaal dit jaar is de foto-expositie van Hans Albers ‘de schoonheid van Roest’. Meer traditioneel kunnen er weer zwaarden bij de smid gemaakt worden en daarmee gaat u natuurlijk naar het kasteel Radboud met live middeleeuwse actie. Er wordt gestart met een Middeleeuwse modeshow, daarna een staaltje Middeleeuws strafrecht en tot slot volgen bulderende kanonnen en militaire strubbelingen. De soldaten komen in actie!

Als extra kunnen kinderen tegen een bescheiden vergoeding zelf ook pijl en boog ter hand nemen. Nog even verder is op de Oostersingel 44 bij ‘So Was Ut’ het gezellige binnen- en buitenmuseum over landbouwwerktuigen, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd, waar u tevens de heerlijkste pannenkoeken kunt krijgen. Voorbij de brug in het centrum vindt u de enthousiaste historicus Peter Swart die alles weet over de Waag. Misschien weet hij ook of er ooit een heks is gewogen en te licht bevonden. Voor de religieus onderdrukten was er dan weer de Doopsgezinde Vermaning, misschien wel het best bewaarde geheim van Medemblik. U wordt er tegenwoordig open en hartelijk ontvangen.

Door de steeg komt u weer in de Nieuwstraat war het lekkerste en leukste kindermuseum van Nederland staat. In het Bakkerijmuseum kunt u schat zoeken naar Floris en worden er ook Floriskoeken gemaakt. Bij het vlakbij gelegen Stadhuis presenteert de Oudheidkundige vereniging veel schatten die opgedoken en opgegraven zijn. Medemblik is niet alleen 727 jaar stad, daarvoor was het ook al honderden jaren bewoond…

Naast het Stadhuis vindt u het station van de Stoomtram. Hier komen nog vrijwel dagelijks de stoomtreinen aan die vroeger mensen en goederen naar Hoorn brachten. Bello zelf startte daar ruim 100 jaar geleden mee. Schuin tegenover het station is na het kasteel het tweede middeleeuwse monument in Medemblik; de Bonifaciuskerk. De naam verraad de middeleeuwse oorsprong al, binnen is het indrukwekkende Backerorgel te bewonderen en kunt u letterlijk over de graven van al die oud-Medemblikkers en 1 Schot lopen. Die ene Schot was dan weer bijna koninklijk geweest…

florisdag

Medemblik blijft Memorabel!

U kunt langs het Weeshuis naar de andere grote kerk van Medemblik de Martinuskerk. Daar wordt het Rijke Roomse leven tentoongesteld, dus met veel pracht en praal. Als u van al de eeuwenoude Glitter heeft genoten kunt u in alle eenvoud bij de Molen rustig even uitwaaien. Verder is bij de Meelmolen ‘So was ut’ te zien hoe het al eeuwenlang in Westfriesland gaat: de schuit, de tuinders, het wassen en het ‘rooien’…. wat mooi aansluit bij de agrarische polder-achtergrond. Bij het Poorthuis kunt u desgewenst genieten van een stuk vers gebakken appeltaart en een Medemblikker biertje.

U kunt hierna het rondje met de elektrische bus, de paardentram of de historische bus compleet maken door even buiten Medemblik te gaan. Dan komt u bij de Bijenstal waar de Middeleeuwse Mede, Honingwijn, centraal zal staan. En waar de grote Stoomtram er langs het perron en station Opperdoes rijdt, is er op schaal een heel mooi overzicht van de stoomtrein door Westfries landschap te bewonderen. Dat staat wel zo stevig na een glaasje Mede…

De Bijenstal is tot maar liefst 20.30 open en u kunt er sinds kort ook pannenkoeken eten bij het Pannenkoekenstation. Wij weten waar we eindigen!

Gratis vervoer! Om het rondje Medemblik af te maken kunt u zich met de bussen of de paardentram weer naar het Stoommachinemuseum vervoeren. Bij een bezoek aan een van de musea is dat ook nog eens (de hele dag…) gratis. U kunt dus rustig een hele dag Medemblik doen…. Of een heel Pinksterweekend!

Programma:

programma

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.