Kerk wordt niet gesloopt maar gaat door de helft…

Regionieuws – In de Gregoriuskerk in Spierdijk komt een grote scheidingswand tussen het schip en het koor. In het schip komen paramedische bedrijven, zoals een fysiotherapeut en een mensendieckpraktijk. Het koor is dan voor de kerkgangers. De beeldbepalende kerk van Spierdijk is daarmee gered van afstoting door het bisdom.

Van verslaggever West-Friesland Maarten Trompert

Het is een opvallend plan om de kerk te redden. Eigenlijk gaat het gebouw doormidden. Buiten blijft alles hetzelfde, maar binnen wordt de kerk volledig anders. Door een gebrek aan kerkgangers dreigde twee jaar geleden zelfs sloop voor de Gregoriuskerk.

Het parochiehuis werd daarom al opgeofferd aan een huisarts. “Maar dat was niet genoeg en daarom zijn we met dit plan gekomen”, aldus Petra Sjerps van de Bouwcommissie.

Op de plaats waar nu de rijen kerkbanken staan, wordt een soort doos in de kerk gebouwd. Daarin komen verschillende bedrijfjes te zitten. De totale kosten van dit plan zijn 300.000 euro. Die moeten opgebracht worden door de verhuur van de ruimtes.

“We hebben al een paar huurders, maar er zijn er nog meer nodig”, vertelt Sjerps. Thomas Laan van de parochie kan zich helemaal vinden in de plannen. “Er blijft genoeg ruimte over voor de diensten en zo blijft de kerk tenminste bestaan. Liever hadden we de kerk zo gelaten, maar 50 bezoekers per dienst is nu eenmaal de realiteit.”

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.