Medemblik Actueel.

Regionieuws

Woningstichting Het Grootslag geeft vergunninghouders een goede woonstart

Regionieuws – Op 16 februari organiseerde woningstichting Het Grootslag een bijeenkomst voor Werkgroep Vluchtelingen Drechterland. Aan dit overleg namen ook ambtenaren van de gemeente Drechterland deel, verantwoordelijk voor de huisvesting van vergunninghouders. Doel van deze ontmoeting: wat kunnen de begeleiders, gemeente en de woningstichting voor elkaar betekenen?

Samen werken aan integratie
Net als andere woningcorporaties heeft Het Grootslag de taak om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Om hen een goede woonstart te geven wil de woningstichting investeren in een goede samenwerking met de Werkgroep Vluchtelingen Drechterland en de gemeente. Het is van groot belang dat de vergunninghouders goed worden voorbereid op onze samenleving en waarmee zij als nieuwe bewoner van een huurwoning te maken krijgen. Daarvoor zijn afspraken nodig om armoede, schulden en uiteindelijk huisuitzettingen te voorkomen.

Werkgroep zorg voor warme ontvangst
Werkgroep Vluchtelingen Drechterland is volop actief om vluchtelingen te begeleiden. Hun taak begint zodra de vergunninghouders op het station in Hoogkarspel arriveren. Vanaf dat moment nemen de vrijwilligers hen onder hun hoede en regelen allerlei zaken zoals het tekenen van het huurcontract, het innen van uitkeringen, het regelen van betalingen en andere praktische zaken. Elk lid van de werkgroep wordt gekoppeld aan een aantal vergunninghouders en blijft voor langere tijd hun contactpersoon. “De één heeft langer ondersteuning nodig dan de ander, daar spelen wij op in. Tot nu toe redden wij het. Maar er moeten nog veel meer mensen gehuisvest worden. Dat baart ons wel zorgen, dan zijn meer vrijwilligers hard nodig”, aldus voorzitter van de werkgroep, de heer Thomas.

Spullen ter overname zijn welkom
Via via probeert de werkgroep aan spullen te komen om de woning in te richten. Vooral huurwoningen waar zaken ter overname zijn, zoals vloerbedekking, gordijnen en dergelijke zijn welkom. Het Grootslag houdt hier rekening mee. Een andere wens van de werkgroep is een grote ruimte om (tweedehands) spullen op te slaan. Via donaties, aanbiedingen op markplaats en tweedehands winkels kunnen woningen ingericht worden. Het Grootslag heeft van Noppes de toezegging dat vergunninghouders extra korting kunnen krijgen.

Tweede bijeenkomst met Medemblik
Door het delen van ervaringen hebben alle partijen meer inzicht in elkaars werkwijze. Over en weer zijn afspraken gemaakt en Het Grootslag onderzoekt op welke manier zij de werkgroep kan ondersteunen. Andersom weten de begeleiders wat de woningstichting van haar nieuwe huurders verwacht. Hans Kröger, directeur bestuurder van Het Grootslag: “Ook wij hebben er belang bij dat mensen zich snel thuis voelen binnen onze gemeenschap. Dit lukt ons alleen met hulp van vrijwilligers en inwoners.” Over een aantal weken organiseert de woningstichting een ontmoeting met Vluchtelingenwerk uit de gemeente Medemblik.

Ook vrijwilliger worden?
De Werkgroep Vluchtelingen Drechterland zoekt vrijwilligers voor het begeleiden van vluchtelingen. Bent u beschikbaar voor een periode om vergunninghouders wegwijs te maken in onze maatschappij? Neemt u dan contact op met de heer Thomas via 0229 262876.

Reageren via facebook