Enkhuizenaren uit de 17e en 18e eeuw belicht
HOORN – De Vrienden van het Westfries Museum organiseren samen met Bibliotheek Hoorn op dinsdagavond 24 september een unieke Westfriese lezing. Historicus Klaas Koeman (Voorzitter vereniging Oud Enkhuizen) vertelt over zijn zoektocht naar de verhalen van Enkhuizenaren uit vorige eeuwen. En dat levert bijzondere inkijkjes in het verleden.
Enkhuizen in de 18e eeuw: Luit Hoogland trapt in de Westerkerk op hoge leeftijd de balg van het kerkorgel aan. Hij schrijft erover in zijn dagboek. In de 17e eeuw steelt een kind van een schip uit de haven. In de juridische stukken staat welke straf hem boven het hoofd hangt. Regent Duyvensz schrijft in een brief vanuit zijn zomerboerderij in de Beemster dat hij zijn ledikant heeft laten overbrengen. Een noviteit: In de 18e eeuw sliep men in een bedstee…
Eeuwenoude bronnen onthuld
Hoe leefden mensen in de 17e en 18e eeuw? Historicus Klaas Koeman (Voorzitter vereniging Oud Enkhuizen) duikt graag in de eeuwenoude bronnen van zijn stad: van brieven tot complete inventarissen die gemaakt werden bij het opstellen van een testament. Daarmee vangt hij glimp op van wie ze waren en hoe zij leefden. ‘Archeologie in het archief’ noemt hij dat. Als geen ander kan deze voormalige geschiedenisleraar daarover vertellen.
Datum en tijd: dinsdag 24 september 2024 om 20.00 uur (lezing tot circa 21.00 uur – daarna gelegenheid tot vragenstellen).
Locatie: Scheepenen kamer in het Statenlogement (Nieuwstraat 23, Hoorn – Ontdek het verhaal van Hoorn).
Prijs: Gratis entree voor Vrienden van het Westfries Museum en leden van Bibliotheek Hoorn.
Voor andere belangstellenden entree € 5,-.
Reserveer nu alvast uw kaarten via info@westfriesmuseum.nl (onder vermelding ‘Lezing Enkhuizenaren’)