REGIO – Noord-Hollanders zijn over het algemeen gezond, veel aan het werk en hebben goede toegang tot het openbaar vervoer, cultuur en andere voorzieningen. Het gaat minder goed met het klimaat en de natuur in de provincie. Dit blijkt uit de nieuwste versie van de Brede Basismonitor Noord-Holland.
De monitor geeft een overzicht van economische, sociale, ruimtelijke en ecologische ontwikkelingen in de provincie: de brede welvaart van Noord-Holland. De Brede Basismonitor richt zich in totaal op tien thema’s, onderverdeeld in 69 indicatoren.
Gedeputeerde Esther Rommel: ‘Deze monitor richt zich op welvaart in de brede zin van het woord. Het gaat dus niet alleen om zaken als werkloosheid of inkomen, maar ook over gezondheid, en bereikbaarheid en de natuur. Omdat de monitor zo’n breed beeld geeft is hij relevant voor alle beleidsvraagstukken van de provincie.’
Hieronder lees je per thema over de belangrijkste uitkomsten van de nieuwste Brede Basismonitor.
Welzijn
De nabijheid van voorzieningen is in het grootste deel van Noord-Holland relatief goed. Bassischolen, bibliotheken en culturele voorzieningen zijn dichtbij in vergelijking met andere provincies. Onze provincie kent veel stedelijk groen, maar de ruimte voor recreatie ligt onder het landelijk gemiddelde. De tevredenheid met het leven en vrije tijd van de Noord-Hollander ligt ook onder het landelijk gemiddelde.
Gezondheid
Vergeleken met andere provincies zijn Noord-Hollanders relatief gezond. Bij alle indicatoren scoort Noord-Holland beter dan de meeste provincies. Wel is de ervaren gezondheid afgenomen en het percentage personen in Noord-Holland met overgewicht stijgt licht.
Samenleving
Bij het thema samenleving valt op dat het vertrouwen in anderen relatief hoog is. De opkomst bij verkiezingen voor de Provinciale Staten was stabiel. Het vertrouwen in instituties was hoog in het begin van de coronacrisis, maar is sindsdien aan het dalen. De sociale cohesie, vrijwilligerswerk en sociale contacten in Noord-Holland blijven enigszins achter bij andere provincies.
Economie
De Noord-Hollandse economie is groot, groeit en geniet voorzichtig iets meer vertrouwen. De schulden en vermogens van huishoudens blijven stijgen, vooral door de hoge huizenprijzen. Het grondstoffengebruik is stabiel, terwijl de provincie inzet op een halvering in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050.
Werk
Het beeld bij het thema werk is overwegend positief. Veel mensen hebben een baan, de werkgelegenheid is hoog en de werkloosheid laag. De Noord-Hollandse arbeidsmarkt is een stuk minder gespannen dan een jaar eerder. Het aantal circulaire banen in Noord-Holland stijgt al jaren, maar de totale hoeveelheid banen stijgt sneller.
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid laat een gemengd beeld zien. Noord-Hollanders wonen gemiddeld dichtbij een OV-halte. Het OV-gebruik stijgt en ligt consequent hoger dan in andere provincies, maar ligt nog fors onder het niveau van 2019, voor de coronacrisis. De klantwaardering voor het busvervoer is in Noord-Holland wederom het hoogst van alle provincies. De doorstroming op provinciale wegen is iets verslechterd en de verkeersintensiteit nam toe. De score voor verkeersveiligheid is negatief.
Ruimte en wonen
Bij detailhandel, kantorenlocaties en bedrijventerreinen zijn vraag en aanbod in balans. Voor wonen is het beeld overwegend negatief: het woningtekort is groot, de woningprijzen zijn hoog en de woontevredenheid blijft achter. Positief is dat het aantal woningbouwplannen ruim voldoende is om de woningbouwopgave te kunnen halen – al is dit geen garantie voor het behalen van de doelen.
Natuur
De scores voor natuur zijn negatief. De biodiversiteit daalt in Noord-Holland sterker dan in de rest van Nederland. De provincie heeft relatief weinig natuurgebied en groenblauwe ruimte per inwoner.
Milieu
De indicatoren bij milieu tonen een gemengd beeld. Bij de indicatoren externe veiligheid, geluidsbelasting en lichtbelasting scoort Noord-Holland onder het landelijk gemiddelde. De lichtbelasting neemt sinds 2020 wel af. De luchtkwaliteit in Noord-Holland is de afgelopen jaren verbeterd. Het zwemwater in Noord-Holland voldoet aan de norm. Maar: bij het oppervlaktewater voldoet niet één van de waterlichamen in de provincie aan de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Klimaat
Omdat de beleidsdoelen voor energieverbruik, hernieuwbare energie en CO2-uitstoot nog niet worden gehaald, scoren deze indicatoren bij klimaat (licht) negatief. Hernieuwbare energie en de CO2-uitstoot vertonen wel een positieve trend. Noord-Holland is relatief kwetsbaar voor hittestress, overstromingen en bodemdaling.
Meer weten?
De provincie ververst de Brede Basismonitor NH jaarlijks met data die de provincie zelf verzamelt en met data uit landelijke openbare bronnen zoals van het CBS, RIVM en het PBL. Deze update gebeurt voor het zomerreces. Daarnaast wordt waar nodig de monitor aangevuld. De Brede Basismonitor Noord-Holland is hier te bekijken.