HOORN – Sinds 26 augustus is iedere zaterdag en zondag in de Koepelkerk in Hoorn de gratis tentoonstelling over het werk van architect Adrianus Cyriacus Bleijs te zien. Tot en met zondag 1 oktober is de tentoonstelling nog te bezichtigen.
Jaap Schaper, voorzitter Stichting Stadsherstel Hoorn: “We kijken nu al terug op een succesvolle tentoonstelling. Zo’n 1.500 mensen uit Hoorn en omstreken hebben inmiddels gezien hoeveel deze Hoornse/Amsterdamse bijzondere architect heeft betekend voor Hoorn, Amsterdam en diverse steden en dorpen in de omgeving.”
De tentoonstelling is geïnitieerd naar aanleiding van de biografie over Bleijs die eind augustus feestelijk werd gepresenteerd in de Koepelkerk in Hoorn. Anderhalf jaar lang hebben de schrijfsters Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff zich verdiept in het leven en de werken van Bleijs. Resultaat; een prachtig boek van ruim 500 pagina’s gevuld met de 225 ontwerpen van deze veelzijdige architect. Het boek is in opdracht van Stadsherstel Hoorn door Publicatiestichting Bas Baltus uitgegeven ter ere van het vijftig jarig bestaan van Stadsherstel Hoorn in 2022.
Te koop
De biografie ‘Adrianus Cyriacus Bleijs, architect te Hoorn en Amsterdam’ is tijdens de tentoonstelling te verkrijgen in de kerk. Het boek is ook te koop bij Vereniging Oud Hoorn en bij Stumpel op de Grote Noord in Hoorn. De verkoopprijs is € 39,90.
Tentoonstelling
Eén van zijn werken is de HH. Cyrciacus- en Franciskuskerk, ofwel ‘Koepelkerk’. Niet zomaar dus dat de tentoonstelling in deze kerk plaatsvindt. De tentoonstelling start op de begane grond, waar ook een grote pentekening van de Koepelkerk hangt, gemaakt door de bouwmeester zelf. Met zo’n 50 banners met een selectie van de werken van Bleijs gaat de tentoonstelling boven verder.
De tentoonstelling is nog te bezichtigen op zaterdag 30 september en op zondag 1 oktober van 12.00 – 16.00 uur.
Jaap Schaper: “Vanwege het enorme succes hebben we samen met het locatieteam van de Koepelkerk besloten in het voorjaar van 2024 deze tentoonstelling te herhalen. Dan zullen we ook scholen gaan benaderen om te kijken of we deze interessante en leerzame tentoonstelling mee kunnen laten nemen in het schoolprogramma.”