MEDEMBLIK – Sinds 3 juli zijn zijn de meeste wegwerpartikelen van plastic verboden in Nederland. Als je momenteel nog plastic wegwerpartikelen bezit, hoef je hier niet per direct afstand van te doen. Je kunt plastic borden en rietjes dus nog gewoon gebruiken, maar hierna zul je voor alternatieven moeten kiezen. De plastic wegwerpartikelen mogen namelijk niet meer verkocht worden. Onder het verbod vallen naast plastic borden en rietjes ook plastic bestek, roerstaafjes, ballonstokjes en wattenstaafjes. Deze wet is ingevoerd om milieuvervuiling tegen te gaan.
Grote hoeveelheden plastic in de natuur
De Overheid heeft besloten om deze wet in te voeren, omdat plastic een steeds grotere bedreiging voor het milieu vormt. Zo bevinden zich in de oceaan hele eilanden van opgehoopt plastic. Dieren kunnen in het plastic verstrikt raken en zo gewond raken of komen te overlijden. Ook slikken veel dieren microplastics in, waardoor kleine deeltjes plastic via de voedselketen ook in onze eigen voeding kunnen belanden. Steeds meer consumenten en bedrijven kozen al voor milieuvriendelijke alternatieven, maar sinds 3 juli geldt er dus ook echt een verbod op plastic wegwerpproducten.
Men kiest nu voor milieuvriendelijke alternatieven
Veel restaurants kozen er al voor deze nieuwe wetgeving voor om plastic te vervangen met bijvoorbeeld alternatieven van karton. Rietjes van karton worden door consumenten niet altijd als even prettig ervaren. Voor plastic wegwerpartikelen zijn echter nog veel meer alternatieven. Wie rietjes voor thuis zoekt, kan bijvoorbeeld eens naar het aanbod herbruikbare rietjes van RietjesFabriek kijken. Duurzame rietjes van bamboe of metaal zijn bijvoorbeeld erg populair.
Ook de dikkere metalen smoothie rietjes doen het goed onder consumenten. De metalen rietjes van RietjesFabriek hebben een stijlvol ontwerp met een verdikking aan het uiteinde. De rietjes zijn daardoor niet scherp en zitten comfortabel in de mond. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor een metaalsmaak die je bij veel beschikbare alternatieven proeft, want dat proef je bij de rietjes van RietjesFabriek niet! Na gebruik kunnen de metalen rietjes gewoon in de vaatwasser, maar je kunt ze natuurlijk ook altijd heel gemakkelijk schoonmaken met het meegeleverde schoonmaakborsteltje.
De rietjes van metaal en bamboe bewijzen dat veel wegwerpartikelen overbodig zijn. Als wegwerpplastic overal verboden zou zijn, zou plastic al snel een veel minder groot probleem vormen voor het milieu.
Andere maatregelen om vervuiling tegen te gaan
Veel plastic wegwerpartikelen zijn inmiddels dus verboden, maar hier houdt de overheid het niet bij. Ook op kleinere plastic flesjes zit sinds 3 juli statiegeld, namelijk € 0,15. Daarnaast vallen ook drank- en voedselverpakkingen van EPS onder het verbod. Dit is het lichte materiaal dat veel weg heeft van piepschuim en vaak gebruikt werd om bijvoorbeeld hamburgers in te verpakken. Vanaf nu moet dit dus verleden tijd zijn.
Ook voor producenten van plastic producten wordt de regelgeving strenger. Zo moeten bedrijven die plastic producten produceren die vaak tussen het zwerfafval belanden ook opdraaien voor de kosten vanaf 5 januari 2023. Daarnaast zijn die producenten verplicht om consumenten beter te informeren. Vanaf 3 juli 2024 wordt het voor producenten van plastic flesjes bovendien verplicht om flessen te maken met een dop die aan de fles vastzit. Zo wil men voorkomen dat de doppen van de flesjes zwerfafval veroorzaken.