Interview met Rene Schwarte – Wandelcoach Medemblik

MEDEMBLIK – In deze Corona-tijd hebben veel mensen last van stress en onrust. Daarnaast moeten we tegenwoordig steeds meer van ons zelf. We staan ook “altijd maar aan”.  Hoe ga je hiermee om, hoe vind je rust? Rene Schwarte – Wandelcoach Medemblik begeleid mensen en helpt ze hier een weg in te vinden.

In dit interview verteld hij o.a. over zijn werk als wandelcoach. Over hoe het komt, dat er steeds meer mensen met stress of burn out klachten rondlopen. Ook geeft hij een aantal makkelijk toe te passen tips.

Hoe en waarom ben je met wandelcoaching begonnen?

Tijdens mijn werk als leidinggevende en later als Hoofd Personeel & Organisatie heb ik vele mensen gecoacht en daardoor zien groeien. Ik heb hierdoor gezien welk effect coaching op je kan hebben. De laatste jaren merk ik bij me zelf, dat ik er behoefte aan heb om “minder achter de computer” en “meer naar buiten te willen”. Voor mezelf heb ik er echt een doelstelling van gemaakt.

De combinatie van buiten zijn en het begeleiden van mensen heb ik gevonden in wandelcoaching. Ik heb een aantal wandelcoachopleidingen gevolgd en ben nu gecertificeerd, TriA®wandelcoach, Mindful Run®wandelcoach , Verliescoach en Ont-stresscoach.

Wat doe je dan precies?

Tijdens een coaching traject loop ik, letterlijk en figuurlijk, een stuk met je mee. Ik stel vragen die je aan het denken zetten, luister en stel nieuwe vragen.  Ik help je te leren omgaan met je verlies, met stress en met spanningen. Tijdens de wandeling kom je tot rust, de natuur geeft je ruimte. Buiten is het makkelijker om afstand te nemen. Al pratend kom je als vanzelf tot inzichten. Ik geloof dat alles wat je nodig hebt al in je zit, het is mijn doel om je te helpen dit weer te vinden.

Hoe komt het dat steeds meer mensen burn-out of stress ervaren?

Ik denk dat daar meerdere redenen voor zijn. We moeten steeds meer van ons zelf, er is geen rust meer. Alles moet perfect en ook meteen! We leggen ons zelf te veel druk op. De mobiele telefoon met allerlei apps, de social media speelt daar een grote rol in. We staan letterlijk “altijd maar aan” en we ontvangen veel te veel prikkels.

Door dit alles, doordat dit continue doorgaat, raakt onze batterij leeg en die laadt op een moment ook niet meer op. Dan is het ook letterlijk op. Je komt dan op het punt waarop het je teveel wordt. Je bent overprikkeld en emotioneel, je bent alleen nog maar moe en het lukt gewoon niet meer.

Dan is er nu ook al een jaar Corona. Dit is vanaf het begin natuurlijk al een grote stress-factor. Maar de laatste maanden en weken gaat het wel heel zwaar vallen dat alles zo anders is. Voor mensen die op een kantoor werken bijvoorbeeld, het niet naar je kantoor kunnen, je collega’s niet zien. Het praatje bij de koffiemachine. De beperkingen, hoe begrijpelijk ook, eisen zijn tol.

In de wandelingen gaat het natuurlijk ook over corona. Over wat het met je doet en over hoe je ermee kunt omgaan. Wat ik merk is dat mensen erover willen praten, willen vertellen wat er met ze gebeurd is. Het helpt ook om dit te doen.

Maar waarom ga je  tijdens coaching sessies wandelen en naar buiten?

Ik vertelde net al dat het mijn persoonlijke doel is om “meer naar buiten en minder achter de computer zitten”. Binnen in een kantoortje tegenover elkaar zitten, dat is wat we kennen. Dat is dan vaak wat ongemakkelijk en stijf, je moet elkaar steeds aankijken. Buiten is het veel prettiger, je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken, je bent in beweging  en met de natuur om je heen ontspan je ook al meteen, er komt rust en ruimte in je hoofd. De mooiste en diepste gesprekken ontstaan op die manier.

Heb je zelf ook wel eens een burn-out gehad?

Goede vraag! 2x zelfs! Eigenlijk vind ik dat ook helemaal niet erg. Die periodes hebben ervoor gezorgd, dat ik de keuzes heb ik gemaakt, die ik moest maken. Ik heb mezelf veel beter leren kennen en begrijpen. Ik kan veel in mijn hoofd zitten en heb zelf ook de neiging om “altijd aan te staan”   Ik ben me nu veel meer bewust van de signalen die mijn lichaam ook geeft. Ik ben nu veel meer in balans dan vroeger.

Heb je een paar tips voor ons die helpen een burn out te voorkomen?

Uiteraard, ik kan er heel veel over vertellen, het is voor iedereen natuurlijk ook anders. Maar de belangrijkste voor mij zijn:

  • Ken jezelf, accepteer wie je bent.

Altijd maar moeten. Perfect zijn, altijd maar meer en mooier is de snelweg naar een burn out en overspannenheid. Je kunt niet alles en al helemaal niet tegelijkertijd. Accepteert dat je niet perfect bent, weet wat je zwaktes en valkuilen zijn, dat je fouten maakt. Wees niet streng voor jezelf maar zacht. Dit is het wandelpaadje naar geluk.

  • Slaap en rust

Zorg dat je voldoende slaapt. De meeste mensen hebben plm 8 uur per nacht nodig. Maar vergeet ook vooral niet dat je ook overdag rustmomenten nodig hebt. Stapregelmatig achter die computer vandaan. Ga even naar buiten, doe een powernap..

  • Ga wandelen

Wandelen is zo goed voor je. Wandelen maakt je energiek en het ontspant. Beweging verhoogt je energiepeil en doorzettingsvermogen. Het zorgt voor afleiding en brengt je geest tot rust. 

  • Voorkom prikkels en ga “offline”

Ga anders met je mobiel om. Zet hem eens een uur uit, laat je telefoon eens thuis, als je ergens naar toe gaat. Je zult merken hoe verslaafd je bent aan dat ding.

  • Krop het niet op

Als je stress ervaart of wanneer je problemen hebt, praat er dan vooral over. Denk niet dat je het alleen moet doen. Praat erover met je partner, een goede vriend of je leidinggevende. Het benoemen zorgt al voor verlichting. Door erover te praten zie je makkelijker wat er aan de hand is en wat je kunt doen om het op te lossen. Opkroppen zorgt er juist voor dat je emoties zich opstapelen en dat je het niet meer kunt overzien.

Wil je meer weten over wandelcoaching en of dit misschien iets voor jou is? Kijk dan op WandelcoachMedemblik.nl of bel Rene Schwarte direct op 0623986041.

Reageren via facebook