MEDEMBLIK – Dat is het aantal woningen waar de gemeente Medemblik bezig is om tot 2030 te realiseren, en daar blijft het niet bij, dit aantal zal volgens het college enkel nog oplopen.
De huidige wetgeving, dat door de Pfas en stikstof crisis, is het voor de gemeente Medemblik niet mogelijk om het huidige contingent woningen in 3 jaar op te maken. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college: “Versnellen mag niet ten koste gaan van verbeteren. Dit beïnvloedt daarmee de verwachting dat met de inzet van een aantal extra medewerkers in de woningbouwprojecten al in 2021, 2022 en 2023 een aanvang wordt genomen met het realiseren/opleveren van die extra woningen. Dat gaat niet vanwege de doorlooptijd. Investeringen in de hele organisatie zijn nodig om nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken en behouden.”
Aansluiten bij de lijn
De gemeente Medemblik kan niet op eigen houtje beslissen waar en hoeveel woningen ergens gaan worden gebouwd, als gemeente heeft Medemblik maakt zij deel uit van de provincie Noord-Holland en de regio West-Friesland, waardoor zij zich moeten aansluiten bij de lijn die de hogere overheid heeft ingezet.
Het college zegt hierover: “De provincie geeft in haar beleid richting aan waar gebouwd kan worden. Een afgewogen richting met in het achterhoofd de juiste balans zoeken tussen wonen, werken en natuur. Ook geeft de provincie op basis van onderzoek aan hoeveel vraag er is naar woningen per regio en gemeente. Hieruit ontstaat de indicatieve woningbehoefte (voorheen contingent). Op dit moment (1 januari 2020) 1361 woningen tot 2030 voor de gemeente Medemblik (exclusief eventuele extra aantallen uit de woondeal/ het woonakkoord)”
De gemeente Medemblik moet om concurrentie te voorkomen afspraken maken en zich aansluiten op de behoeften van de woningmarkt in de regio. De visie in West-Friesland in bouwen voor iedereen, waarbij de aandacht uitgaat naar kleinere duurzame bereikbare woningen.
Nieuwe toekomstvisie voor duurzame woningbouwproductie
Het college schrijft in de brief aan de gemeenteraad over duurzame woningbouwproductie: “ Hiermee willen wij aan de gang. Een budgetaanvraag voor een nieuwe woningbouwplanning zit verwerkt in de begroting. De omgevingsvisie is het nieuwe instrument om de nieuwe woningbouwlocaties in vast te leggen, ook daarvoor vragen wij budget. Bij het aanwijzen van nieuwe locaties hoort ook o.a. het doorplannen van het contingent, het benoemen van de doelgroepen, en de rol van de overheid. Hierover zijn gesprekken nodig met o.a. de gemeenteraad, de provincie, de regio, de markt en de inwoners. Hierbij ontstaat een kader en richting voor nu en de toekomst. Op basis van dit kader krijgen wij inzicht in wat er verder nodig is om tot uitvoering over te gaan.”
De hele informatienota(PDF) kunt u hier lezen