Pall Medistad barst (letterlijk) uit de voegen

MEDEMBLIK – Al een tijd lang groeit Pall Medistad, gevestigd in Medemblik, zo’n dertig tot veertig procent op jaarbasis. Deze percentages zijn te danken aan de steeds groter wordende markt van biotechnologische medicijnen. Om aan alle vraag te kunnen blijven voldoen, wordt er een nieuw pand naast het huidige onderkomen gebouwd van maar liefst 3000 m². Medemblik Actueel ging over deze grootse plannen in gesprek met Bart Goossens, directeur van Pall Medistad.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr
Directeur Bart Goossens Foto: Roos Bähr

Eerst even een korte uitleg wat Pall Medistad doet. ‘We houden ons bezig met de productie van plastic zakken waarin medicijnen worden gemaakt’, vertelt Bart. ‘Ook bekommeren wij ons om de bijkomende assemblage van filters, sensoren en slangen die aan de zakken worden vastgemaakt. Deze zakproducten worden in de machines die de medicijnen maken (hardware) gehangen en kunnen eenmalig worden gebruikt. Vergelijk het met een scheermesje. Je koopt één keer een setje en later hoef je alleen de mesjes te vervangen. Die mesjes stellen wij voor. Nadat de medicijnen, bijvoorbeeld vaccins, gemaakt zijn kun je de zak gemakkelijk verwijderen. Dit heeft als groot voordeel dat farmaceuten sneller, en desgewenst kleinschaliger, kunnen handelen. Zo hoeven de tanks bijvoorbeeld niet meer worden schoongemaakt met chemicaliën, maar kunnen ze er eenvoudig een nieuwe zak inhangen. Het hardware-gedeelte wordt door andere onderdelen van Pall geleverd. Pall is een internationaal bedrijf en onderdeel van moederorganisatie Danaher Corporation.’

Het terrein lag klaar

Foto: Roos Bähr

‘Ik ben enorm trots. In 2014 hadden we een omzet van € 20 miljoen. In 2019 was dat € 100 miljoen en dit jaar verwachten we over de € 120 miljoen heen te gaan. Wij groeien al vier jaar achtereen circa dertig tot veertig procent, omdat de markt van de biotechnologische medicijnen enorm in de lift zit. Als er anno nu een medicijn tegen bijvoorbeeld kanker wordt ontwikkeld, is dat meestal rondom cel- of gentherapie. Vanwege die trend is het voor ons hoog tijd voor uitbreiding. Onze capaciteit raakt vol, dus het nieuwe pand komt geen dag te vroeg.’

Het voormalige bedrijf naast Pall Medistad, is een tijd geleden verhuisd. ‘Het terrein lag al keurig klaar. Wetende dat onze markt zo goed loopt, heb ik contact gezocht met het hoofkantoor met de boodschap dat als we moeten uitbreiden we dat nú moeten doen. De grond naast ons komt maar één keer vrij. Toen ging het balletje rollen en is de kwestie aan de hand van een business case uitgedokterd. Uiteindelijk ben ik zo’n negen maanden bezig geweest om alle handtekeningen te krijgen. Tot de krabbel van de CEO van Pall aan toe. Dat was een spannend traject.’

3000 m² plus ruim 120 parkeerplaatsen

‘We krijgen onder andere een extra cleanroom en we moeten onze logistiek onderbrengen. Daarom wordt er naast onze huidige onderkomen een pand van 3000 m² extra gebouwd. Daarnaast komen er ook ruim 120 parkeerplaatsen bij. Momenteel is parkeren weleens lastig. Werknemers zetten hun auto’s vaak bij FC Medemblik neer. Van die voetbalclub zijn wij trouwens ook de hoofdsponsor. Door de weeks is daar parkeren niet zo erg, maar vanwege de drukte werken we ook steeds vaker op zaterdag. Dan wordt het wel vervelend. Door de nieuwe parkeerplaats lossen we dat probleem gelukkig op.’

Half maart worden de eerst proefpalen de grond in geslagen. ‘Als dat goed gaat, dan wordt er vanaf mei volop geheid. Dan gaan er 700 palen de grond in. De planning is dat december 2020 het gebouw casco wordt opgeleverd. Vervolgens hebben we nog een maand nodig om alles in te richten. Begin februari hopen we dan het lintje door te knippen.’

Foto: Roos Bähr

Lokale medewerkers gezocht

De uitbreiding is ook fijn voor de medewerkers. ‘Er komt meer ruimte en betere faciliteiten. Daarnaast komen er zo’n 150 nieuwe werkplekken bij. Ik hoop ook dat lokale mensen bij ons willen komen werken. Nu werken we ook veel met arbeidsmigranten, want anders hebben we te maken met personeelstekort. Personen die interesse hebben kunnen van zich laten horen bij ons interne uitzendbureau Tempo-Team. Een groot voordeel is dat als je hier een paar maanden als uitzendkracht hebt gewerkt je een goede kans hebt op een vaste baan. Je stroomt hier snel in het vaste personeelsbestand. Dit jaar gaan we ook weer een dertigtal mensen in vaste dienst nemen.’

‘We werken volgens de wensen en eisen van de farmaceuten. Het is heel belangrijk dat ons productieproces volgens een bepaalde norm verloopt. Vijftig keer per jaar, dus bijna wekelijks, vinden er audits plaats om te kijken of we ons werk goed uitvoeren. Uiteindelijk worden in door ons geleverde producten namelijk medicijnen gemaakt. Het mooie aan hier werkzaam zijn, is het feit dat je bezig bent met het maken van producten die het verschil kunnen maken in de wereld. Wij dragen ons steentje bij om ziektes te bestrijden of te voorkomen.’

Reageren via facebook