20 C
Medemblik
20 mei 2020 18:06
Medemblik Actueel.

Burgemeester Streng: “Landelijk vuurwerkverbod goed idee”

MEDEMBLIK – Burgemeester Frank Streng (VVD) schaart zich achter de vele andere burgemeesters in Nederland die het kabinet oproepen om tot een landelijk vuurwerkverbod te komen. 

Ook in 2019 waren er weer diverse incidenten met (illegaal) vuurwerk. Het begon al op 8 september toen veel inwoners van Medemblik uit hun slaap werden gehouden door mensen die het nodig vonden om zwaar vuurwerk af te steken, verloor een paar dagen later op 29 september een 17-jarige jongen uit Wervershoof zijn vingers bij een vuurwerkongeval, was er een ware klopjacht door een man met een hond op jongens die vuurwerk naar zijn hondje gooiden, werd er bij basisschool het Koggeschip in Medemblik een raam ingegooid en daarna vuurwerk naar binnen gegooid.

Maar het absolute dieptepunt was natuurlijk de zware mishandeling van een 73-jarige man in Andijk die kwam klagen bij 3 jongens over het afsteken van vuurwerk voor zijn huis waardoor zijn katten doodsbang werden.

Burgemeester Frank Streng(VVD)
Burgemeester Frank Streng(VVD)

Burgemeester Frank Streng nam tijdens zijn nieuwjaarsspeech in Theaterkerk Hemels in Twisk ruimschoots de aandacht voor het onderwerp vuurwerk, waarbij duidelijk de mishandeling van de 73-jarige Siebe Gijssen hem duidelijk heeft geraakt. ,,Als jij je vader zo toegetakeld ziet, met een gezicht die aan 1 kant helemaal bont en blauw is geslagen en geschopt, dan kan je niet anders dan boos zijn op de drie verdachten die gelukkig zijn aangehouden,” aldus de burgemeester, die in duidelijke bewoording liet weten te hopen dat ze een fatsoenlijke straf gaan krijgen.

Door zich achter vele andere burgemeesters van Nederland te scharen is de kans op een vuurwerkverbod ook in de gemeente Medemblik toegenomen. En ook binnen de Tweede Kamer lijken de voorstanders van een vuurwerkverbod de overhand te krijgen. De regering staat nog in een spagaat, CDA en VVD zijn tegen omdat het handhaven volgens beide partijen een onmogelijke taak lijkt te worden, maar binnen de beide fracties lijkt er veel verschil van mening over een verbod op vuurwerk.

Het was niet alleen vuurwerk in de speech van de burgemeester, ook de vrijwilligers, de hulpdiensten en de vele andere inwoners van de gemeente Medemblik die zich inzetten om van de gemeente een fijne leefbare gemeente te maken kregen een flinke compliment. Tot slot riep de burgemeester de inwoners van de gemeente Medemblik op om te gaan netwerken, laat uw mening weten aan de gemeente om zo de gemeente Medemblik nog beter te maken.

Reageren via facebook