Jorgos Skotadis tikt aan bij de finish in Medemblik en wint de 49e editie van de Zwemmarathon Stavoren - Medemblik

Jorgos Skotadis pakt 2e zege Stavoren – Medemblik

MEDEMBLIK – De winnaar van vorig jaar is ook dit jaar de winnaar geworden van Stavoren – Medemblik, enkel met die verstande dat Jorgos Skotadis vorig jaar nog als ‘Nederlander’ meedeed en dit jaar als Griek.

Jack Brakeboer, de stuwende kracht achter de zwemmarathon wist het perfect te verwoorden: ,,Hij woont hier al twintig jaar, maar we hebben ‘m land uitgeschopt”, zegt Brakeboer gekscherend. “Want hij kan te goed zwemmen. Is ‘ie weer teruggekomen, doet ‘ie evengoed weer mee en dan wint ‘ie onze race weer. Ik ben er doodziek van.

Veel uitvallers

De jubileum-editie, de zwemmarathon werd dit jaar voor de 50e keer gezwommen bleek ook 1 van de zwaarste te zijn. De wind en hoge golfslag zorgde ervoor dat de zwemmers de 22km vol aan de bak moesten om Medemblik te halen maar zorgde ook dat er een groot aantal zwemmers al ruim voor de finish in Medemblik uit het water stapten omdat ze niet verder meer konden.

50 jaar Stavoren – Medemblik

Vijftig jaar geleden was Jack Brakeboer de jongste deelnemer ooit (16) en voor deze jubileum-editie was Brakeboer vol in training om het huzarenstukje weer te herhalen maar dan nu als oudste deelnemer ooit. Helaas gooide een slijmbeursontsteking roet in het eten en moest Jack Brakeboer afzeggen.

In zijn plaats zwom de winnaar van 2004, in nog steeds in 1 van de snelste tijden, 4.20.58, mee, Maarten van der Weijden zwom wel buiten het wedstrijd gedeelte omdat hij geen lid is van de zwembond.

De zwemmarathon Stavoren-Medemblik begon vijftig jaar geleden met tien deelnemers en is inmiddels uitgegroeid tot één van de hoogtepunten op de kalender van het openwaterzwemmen. De deelnemers zwemmen naast de door de organisatie gefaciliteerde begeleidingsboot en leggen de laatste meters af in de Oosterhaven van Medemblik, onder aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers.

[signoff]

 

 

Reageren via facebook