13 C
Medemblik
27 september 2020 02:26
Medemblik Actueel.

Foto: Anne de Bruin-v.d.Graaf

Onthaasten op de combine

De WEERE – Anne de Bruin – v.d. Graaf zag afgelopen vrijdag in de zinderende hitte hoe het koren werd geoogst door een combine uit 1972 en maakte daar 2 foto’s van een een verhaaltje bij.

Het is vrijdagochtend, 3 augustus. De zinderende hitte hangt overal op het land. Het koren is goudgeel en rijp om geoogst te worden. De intense stilte wordt verbroken door een ronkende machine: een combine uit 1972.

Hij is wat roestig rood gekleurd,  merk : Massey Ferguson type 510S. Des tijds was deze combine de Rols Roys onder de combines. Bovenop zit Peter Koning. Een parasol, die beter tijden heeft gekend, staat wiebelend boven hem. Hij draagt oordoppen, een stofmasker en een overall.

Foto: Anne de Bruin-v.d.Graaf
Foto: Anne de Bruin-v.d.Graaf

In een dikke wolk  stof rijdt hij zijn eindeloze regels heen en weer. Na elke twee regels lost hij het goudgele graan in een grote kiepkar. En zijn broer André rijdt die kar naar een opslag hal in de Wieringermeer. Langzaam maar zeker verandert Peter  in “zwarte Piet”.

De combine hebben de gebroeders Koning enkele jaren geleden gekocht via internet. Peter heeft hem helemaal uit elkaar gehaald en weer gebruiksklaar gemaakt. Alles is lekker mechanisch aan die combine, zodat een handig iemand veel zelf kan repareren. Maar….. waar haal je  de vervangende onderdelen vandaan voor zo’n machine, die al bijna 50 jaar oud is? Via internet uit Amerika.

“Het is lekker tot jezelf komen op zo’n brok techniek” aldus Peter. “En de prijs van tarwe is goed”, zegt hij met een glimlach van oor tot oor.  Door de droogte heerst er namelijk schaarste aan veevoer. 

Algauw verschijnt een pakmachine op het veld; ook uit de 70-tiger jaren. Ook wat roestig rood gekleurd, merk:   New Holland type 276.

Als deze in bedrijf gaat, hangt er wederom een dikke stofwolk in de lucht. Het stro is kurkdroog en de pakken stro rollen rustig uit de machine. Diverse (hobby) boeren en paardenliefhebbers halen de pakken, die met hand zijn op te tillen,  van het land.

Met een goede planning en stug doorwerken kun je dus heel wat werk verzetten. ’s Avonds is het veld leeg en  de rust weer gekeerd. Het  gele, kort gemaaide  land ligt  stil te glanzen in de zon. En de ronkende combine gaat naar een volgend perceel en daarna weer voor een jaar “op stal”.

Zou deze machine zich die record hete en droge zomer van 1976 nog herinneren​?

Tekst: Anne de Bruin-v.d.Graaf

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?