Medemblik Actueel.

Voorzitter Wim Staal (r): "Voor concourspaarden behouden we de grasbaan, voor springruiters hebben we scherpzand in de ring gestrooid. We moeten het iedereen naar de zin maken.” (Foto: Geert Bouius)
Voorzitter Wim Staal (r): "Voor concourspaarden behouden we de grasbaan, voor springruiters hebben we scherpzand in de ring gestrooid. We moeten het iedereen naar de zin maken.” (Foto: Geert Bouius)
Evenementen

Landbouwshow Opmeer: boer en burger verbinden

OPMEER – De Landbouwshow Opmeer is het grootste evenement in Noord-Holland waar boeren, burgers en buienlui elkaar ontmoeten. “Het is een echt familiegebeuren, daar mogen we trots op zijn”, zegt voorzitter Wim Staal. “We proberen de agrarische sector te promoten. Tot nu toe is dat steeds gelukt: we hebben over het aantal bezoekers niet te klagen.”

Tekst: Annemarie Gerbrandy

De Landbouwshow wordt dit jaar voor de 109e keer gehouden. Het evenement werd destijds door dokter Gerard Cornelis van Balen Blanken opgezet om het belang van de agrarische sector uit te dragen. “Dat doel proberen we nog steeds na te streven”, aldus Staal. “De landbouw staat de laatste tijd niet altijd positief in het nieuws. We herinneren ons allemaal nog wel de commotie rondom de kalverenfraude van afgelopen winter. Er komen niet alleen agrarische bezoekers naar Opmeer. De boeren geven de burgers hier een goede indruk van hoe bevlogen zij met hun vee omgaan.”

Drie topactiviteiten

Voor bezoekers is veel te doen op Recreatiepark De Weijver in Opmeer. “De organisatie vindt het belangrijk dat verspreid over het tien hectare grote terrein voor jong en oud voldoende activiteiten zijn”, zegt Staal. “Ouders én kinderen moeten plezier hebben, in een ongedwongen sfeer. We willen graag de consument bereiken die weinig van de landbouw afweet.” De editie van dit jaar telt drie top acts: internationaal vierspanmenner IJsbrand Chardon komt een demonstratie verzorgen, Britt Dekker geeft een dressuurclinic, gevolgd door een ‘meet and greet’ en tophandler Eric Groot geeft een demonstratie schapendrijven.”
Diverse wedstrijden worden gereden met springende en aangespannen paarden in verschillende rubrieken met Hackney’s, tuigpaarden en Friezen, met als hoogtepunten het Nederlands kampioenschap voor Friezen damesklasse en tevens het NK Tuigpaarden tandem. Daarnaast vinden diverse demonstraties en keuringen plaats van koeien-, schapen- en geitenrassen. Ook de kleindieren en sierduiven ontbreken niet. Liefhebbers van mechanisatie kunnen terecht bij een vakbeurs; met de nieuwste trekkers en andere agrarische machines. Provincie Noord-Holland presenteert ook dit keer het Proefplein, waar GreenPort NHN, samen met Noord-Hollandse ondernemers, streekproducten promoot, schrijft nieuwspartner Rodi Media

Zand in paardenring

“Binnen de paardensport is de laatste jaren meer aandacht voor dressuur en de springsport, naast de aangespannen paarden”, vertelt Staal. “Aanvankelijk hadden de springruiters wat moeite met de ondergrond van terrein, dat uit gras bestaat. Tegenwoordig wordt het liefst op zand gesprongen. We hebben dat ondervangen door scherp zand in de paardenring te strooien. Door het zand goed te verdelen over het terrein, staan de paarden nu vaster in de wending. Daardoor komen er meer springruiters naar Opmeer. Voor de concourspaarden behouden we de grasbaan. We moeten het iedereen naar de zin maken.”
Een ander belangrijk onderdeel vindt Staal de rundvee- en kalverenkeuring. Hij hoopt dat de keuring ook voor de komende jaren voor de Landbouwshow blijft behouden. “We willen de jeugd motiveren aan de kalverenkeuring mee te doen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wij vinden het van groot belang dat alle jeugdige deelnemers met een prijs naar huis gaan. Er kan maar een de beste zijn, maar iedereen doet zijn best!”

Reageren via facebook